Beperelték a samponos halgyilkos újságírót

2009.05.15. 21:32
Bíróság elé kellett állnia egy dán újságírónak, amiért egy televíziós adásban megölt 11 halat egy hajsamponnal. Az újságíró azzal védekezik, hogy csak azt akarta bizonyítani, hogy a sampon mérgező anyagot tartalmaz.

A dán köztelevízióban fogyasztóvédelmi műsort vezető Lisbeth Koelster úgy demonstrálta, hogy a kérdéses sampon aktív hatóanyaga elég mérgező ahhoz, hogy halakat öljön, hogy beleöntötte egy akváriumba, amiben 12 gupi úszkált. A bemutató még 2004-ben történt, a Kontant című fogyasztóvédelmi műsorban. Koelster egy svéd tanulmány azon megállapítását bizonyította, hogy egy korpa elleni sampon aktív hatóanyaga elég mérgező a halak elpusztítására.

"Négy nap múlva egy kivételével az összes hal megdöglött" - mondta el az újságíró. A kérdéses terméket az adást követő közfelháborodás hatására levette polcairól a legnagyobb dán szupermarket-hálózat, és több másik üzlet is - írta a Copenhagen Post.

Néhány nézőt azonban felháborított a bemutató, köztük egy állatorvost is, aki feljelentést tett az újságíró ellen állatkínzás vádjával. Koelster ártatlannak vallotta magát, és ügyvédje közölte: az ügyben az újságírói szándékon van a hangsúly, és hasonló, végül felmentéssel végződő ügyeket hozott fel példának, mint amikor egy újságíró azért csempészett át egy kést egy repülőtéren, hogy így mutasson rá a biztonsági ellenőrzések hiányára.

A perben várhatóan május 19-én hoznak ítéletet. Koelster pénzbüntetésre számíthat, ha bűnösnek találják, de már jelezte, hogy kedvezőtlen ítélet esetén fellebbezni fog.