Letartóztatások a moszkvai melegfelvonuláson

2009.05.16. 12:38 Módosítva: 2009.05.16. 13:13
Letartóztatták a nem engedélyezett felvonulás résztvevőit és az ellentüntetőket is.

A rendőrség előállította a moszkvai melegfelvonuláson megjelent első 25 embert szombaton, köztük a megmozdulás fő szervezőjét, Nyikolaj Alekszejev jogászt, s folyamatosan vitte be a környéken megjelenő többi részt venni szándékozót is - közölték rendőrségi forrásból szombaton.

A Veréb-hegyi eseményekkel egy időben Moszkva belvárosában, a felvonulás meghirdetett helyszínén mintegy 200 fő, túlnyomórészt újságíró, és néhány tiltakozó gyűlt össze. Az egész teret körülvették és rácsokkal lezárták a rendőrök és a belügyminisztérium OMON kommandósai, a környező utcákon rendőrségi és katonai járművekben várakozott az erősítés.

A megjelenteket távozásra szólították fel azzal, hogy a hatóságok a felvonulást nem engedélyezték. Előállítottak több embert, köztük öt, fekete ruhába öltözött férfit, akik egy vallási kötődésű szervezethez tartoznak, és további három személyt, akikről újságírók feltételezik, hogy külföldiek.

Eurovíziós bojkott

A moszkvai hatóságok ezúttal nem csak hogy nem engedélyezték a megmozdulást, hanem többször nyomatékosan figyelmeztettek, hogy ha a melegek mégis megpróbálnak felvonulni, keményen fellép ellenük a rendőrség.

Az orosz és fehérorosz melegek az Eurovíziós Dalfesztivál kínálta alkalmat ragadták meg, hogy a nemzetközi közvélemény figyelmét felhívják sanyarú helyzetükre. Egyúttal kérték a résztvevők, valamint a fesztiválra Moszkvába érkezett, becslések szerint mintegy 3000 rajongó segítségét. Az Eurovíziós Dalfesztivál ugyanis hagyományosan népszerű a melegek körében. Az eddigi versenyeken szép sikerrel szerepeltek homo- és transzszexuális előadók, de a fesztivál öt évtizedes története során ez még soha nem okozott gondot.

Némi támogatást kaptak is: Gordon, a holland De Toppers együttes tagja csütörtökön közölte: ha megakadályozzák a felvonulást, elutazik Moszkvából. A holland lapok szerint döntésében támogatja őt hazája kulturális minisztere is. Sőt, a fesztivált közvetítő holland tv-állomás igazgatója bejelentette: amennyiben erőszakot alkalmaznak az orosz melegek ellen, a szombat esti döntő sugárzását leveszik a műsorról.

Betiltva és figyelmeztetve

Tény, hogy a hatóságok e kérdésben valóban a közvéleményt képviselik. A melegeket keményen megbélyegzik az ortodox egyház mellett az egyszerű emberek is, de ezúttal még az írószövetség is szükségesnek tartotta, hogy elítélően állást foglaljon a kérdésben. Minden felmérésből kiderül: csak nagyon kevesen vallják, hogy a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak, s így a melegek megmozdulásait is engedélyezni kellene, annál is inkább, mert ezzel egy csapásra megszűnne az egész probléma. Gond egyébként csak a nyilvános, utcai megmozdulásokkal van: Moszkvában szép számmal találhatók meleg szórakozóhelyek.


A melegek már három ízben próbáltak felvonulást szervezni Moszkvában, de nem kaptak engedélyt, s a rendőrök minden alkalommal előállították a mégis összegyűlt néhány tucatnyi embert. Nem vezettek eredményre az orosz bíróságok előtti perek sem, ezért a szervezők a strasbourgi európai emberi jogi bírósághoz fordultak. Még nem tudni, mikor tárgyalja keresetüket a testület.