Újabb brit képviselő bukott le hamis elszámolásokkal

2009.05.16. 16:42
Chaytor már a második munkáspárti képviselő, akinek felfüggesztik parlamenti tagságát.

Újabb tagjának függesztette föl parlamenti mandátumát a brit Munkáspárt, miután bebizonyosodott, hogy az illető nem létező jelzálogkölcsön-törlesztést számolt el hivatalával járó költségként.

Későn kért bocsánatot

David Chaytor 13 ezer font (4.230.000 Ft) kölcsöntörlesztést állított be hivatali elszámolásába, holott a szóban forgó kölcsönt már korábban visszafizette - írta szombaton a The Daily Telegraph. A Labour alsóházi frakciójának vezére emiatt átmenetileg kizárta a képviselőt a frakcióból.
Chaytor már a második munkáspárti képviselő, akinek felfüggesztik parlamenti tagságát. Elliot Morley egy héttel korábban jutott hasonló sorsra azért, mert 16 ezer font hiteltörlesztést állított be képviselői elszámolásába, holott a hitel törlesztése már régen lejárt. A képviselő szombaton bocsánatot kért az esetért, amelyet "megbocsáthatatlan tévedésnek" nevezett, és ígéretet tett az összeg haladéktalan visszafizetésére.


Pénteken az igazságügyi államtitkárt függesztette fel hivatalából a miniszterelnök mindaddig, amíg a vizsgálat ki nem deríti a The Daily Telegraph című londoni napilapban megjelent állítást. Eszerint Shahid Malik visszaigénylési nyilatkozatában azt állította, hogy tavaly londoni háza költségeire 23 ezer fontot (35 ezer euró) fizetett ki, holott az észak-angliai yorkshire-i választókerületében bérelt egy három hálószobás házat kedvezményesen, heti nem egészen 100 fontért.


Angliában sokasodnak azok a hangok, amelyek mielőbbi választásokat sürgetnek a honatyák visszaélései miatt. A BBC rádió felmérése szerint a megkérdezett állampolgárok csaknem kétharmada szerint a lehető leghamarabb az urnák elé kellene szólítani a választókat. A jelenlegi kormány mandátuma 2010 közepén jár le, ám Gordon Brown miniszterelnöknek jogában áll korábbi időpontban is kiírni a választásokat.