Rabszolgaként dolgoztatták a fogyatékosokat

2009.05.22. 09:28
Az illegális kínai vasöntödékben kényszermunkára fogott értelmi fogyatékosokat a munkáltató egy taxisofőrtől vette.

A kínai rendőrség kiszabadított 32 "rabszolgaként dolgoztatott" szellemi fogyatékost és letartóztatott tíz embert – közölte a kínai állami hírügynökség pénteken. A 80 rendőr összehangolt akciójára még áprilisban került sor az ország keleti részén fekvő Anhuj tartományban.

A 25 és 45 év közötti, szellemileg kisebb-nagyobb mértékben fogyatékos férfit két – illegálisan működő – vasöntödénél "foglalkoztatták". A rendőrségnek fogvatartóik azt mondták, hogy egy taxisofőrtől "vették" az embereket, aki munkát, jó fizetést és ellátást ígérve csábította el őket. A fogyatékosok egy fillért sem kaptak, és ellátást is alig.

A rendőrség eddig 12 rabszolga családját tudta felkutatni, mert a férfiak közül többen azt sem tudják megmondani, hová valósiak. Őket egyelőre egy szociális otthonban helyezték el.

Kínában két éve már hatalmas botrányt okozott, amikor kiderült, hogy Henan és Sanhszi tartományokban több ezer embert dolgoztattak rabszolgaként kohóknál és vasöntödékben. A mostani esetben egy-egy "rabszolgáért" állítólag 300 jüant (körülbelül 8800 forintot) fizettek a "taxisofőrnek".