Csaknem belehalt a nyelőcsőtágító műtétbe egy nő

2009.05.25. 20:58
Beperli a szombathelyi Markusovszky kórházat egy asszony, aki csaknem belehalt egy nyelőcsőtágító műtétbe. A nőnek egy daganatos betegség miatt szűkült össze a nyelőcsöve, egy tágítót helyeztek bele ezért. A beavatkozás után azonban az asszony nyelőcsöve levált a gyomorszájról. Az operáció után másfél nap telt el, mire egy újabb, ezúttal már életmentő műtétet hajtottak végre rajta. A kórház szerint senki nem hibázott.

Az asszonynak a tüdején van daganat, ez nyomja a nyelőcsövét, amely ettől összeszűkült, két és fél héttel ezelőtt ment be a kórházba, mondta hétfőn.

Az orvos egy úgynevezett sztent, egy nyelőcsőtágítót helyezett el nyelőcsövében az operáció során. Az asszony még a műtőasztalon magához tért az altatásból, és már akkor rendkívül erős fájdalomra panaszkodott, de állítása szerint nem vizsgálták meg. Később kapott fájdalomcsillapítót, de ennek ellenére is egész éjszaka szenvedett. Másnap reggel az ügyeletes orvost kérte, ezután röntgenezték meg.

Az orvosok akkor már sejtették, hogy - amint a nő fogalmazott - kilyukadhatott a gyomra. Az újabb operáció azonban csak több mint hat órával később volt, mert nem volt szabad műtő a kórházban. A nő ezalatt már fájdalomcsillapítót sem kaphatott. A második műtétnél derült ki, hogy nyelőcsöve levált a gyomorszájról. Az asszony azóta már jól van.

A kórház hétfő délelőtt azt közölte, hogy vizsgálják az esetet. Néhány órával később egy közleményt adtak ki, melyben azt írják: "A beavatkozás a legnagyobb gondosság mellett, a beteg életminőségének javítása érdekében történt. Nem orvosi tévedés volt, hanem az ilyen beavatkozásoknál ismert és előforduló szövődmény következett be. A szövődményt a szakma szabályai szerint elhárítottuk és jelenleg a beteg az alapbetegségének megfelelő állapotban van".

Az asszonynak korábban már volt két hasonló műtétje. Akkor, bár nem volt panasza, az operáció után megröntgenezték, és más vizsgálatokat is végeztek, hogy ellenőrizzék, minden rendben van-e. Azt mondja: ezek a vizsgálatok ezúttal elmaradtak.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet hivatalból nem indított vizsgálatot az ügyben - közölte Pálinkás Ágnes szóvivő, hozzátéve: várják, hogy a beteg bejelentést tegyen.