Kiskunsági pásztorok nyerték a hortobágyi gulyásversenyt

2009.05.30. 20:03
A helyieket megelőzve, kiskunsági pásztorpáros nyerte az idei gulyásversenyt a Hortobágyon - tájékoztatta Gencsi Zoltán, a Hortobágyi Génmegőrző Kft. ügyvezető igazgatója a helyszínen az MTI tudósítóját.

"Hízik a verseny" - mondta a szakember utalva arra, hogy az idén minden korábbinál több, összesen 20 páros, köztük 6 bojtárpáros vett részt a gulyásversenyben, amely során egyebek mellett állathajtásban és
-számlálásban, állatkifogásban, vízhúzásban, a karikás- és gulyásbot használatában mérkőztek meg.

A kisbojtárok Karcagról, Mátészalkáról és a Debrecen-pallagi szakiskolából érkeztek, a felnőttek pedig a Hortobágy mellett Kiskunság, Csákvár, Balmazújváros és Egyek pásztorait képviselték. Sok köztük a fiatal, ami jelzi: van utánpótlás, vannak reményteljes fiatalok, akik tovább viszik őseik mesterségét - jegyezte meg Gencsi Zoltán.

Hátborzongatóan szép pillanata volt a versenynek a pünkösdi csergetés, amikor 109 pásztor egyszerre csattogtatta karikás ostorát a pusztán. Gencsi Zoltán ezzel összefüggésben örömmel nyugtázta: évről évre nő a csergetők száma, ezt megelőzően 81 volt a legtöbb.

A találkozó megéhezett résztvevői - a hagyományoknak megfelelően - pusztai eledelekkel, babgulyással, racka-, mangalica-, szürkemarhapörkölttel, sültekkel és a bográcsban 32-szer megforgatott slambuccal csillapíthatták éhségüket.

A pásztortáncversenyre a hűvös idő miatt délután nem a vízi színpadon, hanem "fedél alatt" került sor, az esti pásztorbált pedig a kilenclyukú híd mellett, a nagycsárdában tartják - mondta el az MTI-nek Gencsi Zoltán.