Meggyógyult és elutazott az új influenzás brazil

2009.05.31. 18:38
Az országos tisztifőorvos tudomása szerint elutazott Magyarországról az a brazil férfi, akinél itthon először diagnosztizálták az A(H1N1) vírust.

Az országos tisztifőorvos tudomása szerint elutazott Magyarországról az a brazil férfi, akinél itthon először diagnosztizálták az A(H1N1) vírust. Falus Ferenc hangsúlyozta: a férfi meggyógyult és az ÁNTSZ nem talált fertőzést egyik embernél sem, akivel Magyarországon kapcsolatba került.

A szakemberek szerint egyébként azért is enyhébb lefolyású az új influenza Európában, mint más kontinensen, mert ide az utazók hozzák a H1N1 fertőzést. Az ő szervezetük viszont többnyire erős, így könnyen megbirkóznak a betegséggel. Krisztalovics Katalin, az Országos Epidemiológiai Központ főtanácsosa az RTL vasárnapi híradójának azt nyilatkozta: az utazók egy eléggé jól körülhatárolt réteg, viszonylag fiatalok, illetve aktív idősek, akinek nyilvánvalóan az egészségi állapota jobb, mint az átlagé.

Jelenleg 63 országban összesen 17 395 fertőzöttet regisztráltak. Ezen belül Európa 24 országában összesen 525 esetet találtak. A fertőzésnek eddig 115 halálos áldozata volt, de egyik sem Európában. A legtöbb beteg egyébkén az Egyesült Államokban van, számuk csaknem 9 ezer.