H1N1: Amerika után már Ausztráliában a legtöbb fertőzés

2009.06.02. 11:00 Módosítva: 2009.06.02. 12:07
Csaknem ötszázan betegedtek meg eddig Ausztráliában. Nicaraguában is megjelent az új influenzavírus.

496-ra ugrott kedden Ausztráliában az új típusú influenzás megbetegedések száma. Ezzel Ausztrália lett az ázsiai-csendes-óceáni régió legfertőzöttebb országa. Az amerikai földrész után rögtön Ausztrália következik az esetek számában: Ausztrália a 496 esetével a világon a negyedik helyre került az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada után.

Két hete még csak egyetlen fertőzést okozott Ausztráliában az új H1N1-es influenzavírus. A kórokozó a múlt héten kezdett exponenciálisan terjedni, az után, hogy engedték partra szállni szabadon mozogni egy óceánjáró luxus turistahajó fertőzött utasait, ami nagy vitát is váltott ki.

Ausztráliában most közeledik a szokásos téli influenzaszezon. A szakértők tartanak attól, hogy az új influenzavírus keveredhet a szezonális influenzavírusokkal, és agresszívebbé válhat.

Első ízben erősítettek meg hétfőn új influenzás megbetegedést a nicaraguai egészségügyi hatóságok. Guillermo González egészségügy-miniszter szerint a beteg egy ötéves kislány, akit jelenleg egy Managuában ápolnak. A miniszter egyúttal nyugalomra szólított fel és hangsúlyozta: a nicaraguai hatóságok felkészültek a betegség terjedésének megfékezésére.

Felbukkant Luxemburgban is az új influenza. A vírust egy luxemburgi lakosnál mutatták ki, jelentette be kedden a helyi egészségügyi minisztérium. A H1N1 vírus tüneteivel egy nemrégiben New Yorkban járt személy jelentkezett az orvosnál hétfőn. A laboratóriumi vizsgálatok megerősítették, hogy a korábban sertésinfluenzaként is emlegetett betegség vírusáról van szó. A beteget, elkülönítették, és influenza elleni gyógyszerrel kezelik. Állapota a hivatalos közlés szerint jónak mondható.

Törökországban megerősítették az ötödik újinfluenzás fertőzést, a török állampolgár szombaton tért haza az Egyesült Államokból. Az Anatolia állami hírügynökségnek az egészségügyi minisztériumra hivatkozó jelentése szerint a beteget karanténba helyezték, és jelenleg megfigyelés alatt tartják.

Törökország korábban négy újinfluenzás esetről számolt be. Egy amerikai férfinál és anyjánál, - akik Törökországon keresztül repültek volna tovább Irakba - azonosították a vírust. A másik két beteg török állampolgár, és mindketten az Egyesült Államokból érkeztek.

Az Egyesült Államokban a sertésinfluenzás fertőzések száma hétfő estére túllépte a 10 ezret, közölték az egészségügyi hatóságok. Az új H1N1-es vírus már mind az 50 államban megtalálható, miután megjelent Alaszkában is. Az amerikai járványügyi intézet (CDC) szerint a feltételezett illetve bizonyított fertőzések száma 10 053-ra emelkedett a pénteki 9 ezerről.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfői összesítése szerint 64 országban 17 400 bizonyított megbetegedést és 115 halálesetet okozott eddig az új influenzavírus. A betegség halálos áldozatainak a száma meghaladta a százat. Az új vírus az Egyesült Államokban okozta a legtöbb fertőzést, a halálos áldozatok számában 97-tel Mexikó áll az élen.