Újabb H1N1-beteg Budapesten

2009.06.04. 19:24
Pünkösdhétfőn tért haza New Yorkból Budapestre a harmadik Magyarországon diagnosztizált H1N1-beteg. A férfi környezetét vizsgálják.

Diagnosztizálták az új influenzavírussal fertőződött harmadik beteget Budapesten, közölte az Egészségügyi Minisztérium csütörtökön.

A H1N1 vírussal fertőződött budapesti férfi influenzás tünetekkel jelentkezett a Szent László Kórház ambulanciáján, a laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy megbetegedését az A/H1N1 influenzatörzs okozta.

A férfi betegsége előtt New Yorkban járt, pünkösdhétfőn érkezett haza Magyarországra, tünetei már itthon jelentkeztek, olvasható a minisztérium közleményében, amely hozzáteszi, az ÁNTSZ vizsgálja, hogy a beteg környezetében tovább terjedt-e a fertőzés.

Magyarországot az előző héten érte el a H1N1, Székely Tamás egészségügyi miniszter pénteken jelentette be, hogy egy 27 éves, New Yorkban élő brazil férfi szervezetében mutatták ki a vírust. A férfi meggyógyult, és az ÁNTSZ szerint feltehetően senkit sem fertőzött meg a környezetében. Hétfőn aztán egy New Yorkból hazaérkező férfinél és barátnőjénél is igazolták a vizsgálatok az új típusú influenzát. A férfi kórházi kezelés nélkül, barátnője pedig még külföldön meggyógyult.

A korábban sertésinfluenzának is nevezett kór könnyen terjed, de az esetek többségében nem súlyos. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összesítése szerint eddig 64 országban több mint 17 ezer ember szervezetében mutatták ki a vírust. A betegség halálos áldozatainak a száma száz fölött van.

A vírus lappangási ideje 4-6 nap. A hazai egészségügyi hatóságok azonban tíz nappal számolnak: ha valakin tíz nap után nem jelennek meg a tünetek, miután egy fertőzött emberrel érintkezett, az biztosan nem kapta el a vírust.