EP-választás: narancs veszélyjelzés várható vasárnapra

2009.06.05. 10:49 Módosítva: 2009.06.05. 10:56
Narancs veszélyjelzés kiadása várható heves zivatarok és szélvihar miatt a meteorológus szerint vasárnapra. Ez politológusok szerint akár érdemben is befolyásolhatja a részvételt az európai parlamenti választáson.

A Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap reggel, délelőtt még több-kevesebb napsütés várható, azonban késő délelőttől nyugaton-délnyugaton már erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet. A hőmérséklet 25 és 30 Celsius fok között várható. A déli órák után a gomolyfelhők a középső és keleti országrészre is átterjednek, és a délutáni óráktól intenzív záporok, zivatarok kialakulására lehet számítani az ország szinte egész területén.

Bárhol kialakulhat heves zivatar, és néhány helyen nagyobb jégeső és 90 km/órát meghaladó széllökés is lehet. Az OMSZ várhatóan narancs színű figyelmeztető jelzést adnak majd ki az egész országra.

Kiszely Zoltán politológus szerint az időjárás általában befolyásoló tényező a választásokon, ám nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a rossz idő miatt biztosan többen vagy kevesebben mennek el szavazni. Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, hogy az időjárás elsősorban a bizonytalan szavazókat befolyásolja; a biztos szavazók "ha esik, ha fúj", mindenképpen elmennek voksolni. A bizonytalanok tehát azok, akiket egy nagyon rossz időjárás eltántoríthat a szavazáson való részvételtől

A politológus arra is rámutatott, a mostani választáson a "leglényegesebb kérdés" éppen a részvételi arány, ami az öt százalékos bejutási küszöb körüli pártok számára sorsdöntő lehet.