WHO: 139 halottja van már az új vírusnak

2009.06.08. 12:27 Módosítva: 2009.06.08. 12:27
A WHo kiadta a legfrissebb összesített adatokat az új influenzavírus terjedéséről. A legtöbb új megbetegedést az Egyesült Államok, Ausztrália és Chile jelentette. Venezuelában is megjelent a vírus.

Már 73 országban van jelen az új H1N1-es influenzavírus, összesen 25 288 megbetegedést okozva, amelyből 139 végződött halállal, derül ki az Egészségügyi Világszervezet hétfői összesítéséből. A halálesetek száma 14-gyel nőtt péntek óta.

A legtöbb új megbetegedést az Egyesült Államok jelentette: 2163-at, amellyel az összes fertőzés száma már 13 217. A halálos esetek száma 27 (ebből 10 új). Ugyancsak a fertőzések számának jelentős növekedéséről számolt be a WHO-nak Ausztrália: 175 friss esettel már 1.051 szerepel a statisztikában. Chilében 42-vel 411-re emelkedett a jelentett megbetegedések száma.

A szakértők főleg Ausztráliára és Chilére figyelnek, mivel mindkét ország a déli féltekén található, ahol most kezdődik a téli influenzaszezon. Félő, hogy az új kórokozó a szezonális influenzavírusokkal keveredve agresszívebbé válik.

Egyes országok már nem jelentenek minden fertőzést, mások pedig nem naponta küldik az adatokat a WHO-nak. Maga az Egészségügyi Világszervezet már nem naponta, hanem heti háromszor ad ki összesítést.

Terjed az új influenza Latin-Amerikában

Az új H1N1-es influenzavírus folytatta előrenyomulását Latin-Amerikában a hétvégén. Nicaraguában 20-ról 26-ra nőtt a jelentett fertőzések száma. A betegek főleg iskolások. Guillermo Gonzalez egészségügyi miniszter szerint az adatok azért mutatnak jelentős növekedést, mert a hatóságok aktívan keresik a fertőzéseket. Az esetek többségében a betegek előtte olyan országban jártak, ahol már több a sertésinfluenzás.

Hasonló a helyzet Venezuelában is, ahol most jelent meg a vírus. Egy kétéves kislány az első beteg, akit nem sokkal előtte hoztak vissza az Egyesült Államokból. A kicsit otthon kezelik.

Uruguay 3 friss esetet jelentett, ezzel 25-re emelkedett a fertőzések száma. Peruban 12 új megbetegedéssel 61-re emelkedett az összes eset száma. Argentínában már 215 fertőzést tartanak nyilván, miután 13 új esetet regisztráltak. A betegek háromnegyede iskolás korú. Több mint 800 sertésinfluenza-gyanús fertőzést vizsgálnak az egészségügyi hatóságok.