Az USA szerint nem mutálódott a H1N1

2009.06.18. 16:40
Az Egyesült Államok járványügyi hatósága szerint brazil tudósok szerdai bejelentésével ellentétben nem alakult ki a H1N1-vírusnak mutáns változata. Ócsai Lajos járványügyi szakértő szerint egy mintavételből felelőtlenség új vírustörzs megjelenését bejelenteni.

Az Egyesült Államok járványügyi hatósága (CDC) és más szakértők elvetették azt a beszámolót, amely szerint újabb H1N1 influenzavírus-törzset azonosítottak Brazíliában, olvasható a Fertőző Betegségek Kutatóközpontja honlapján (www.cidrap.umn.edu).

Az AFP francia hírügynökség szerdán tette közzé, hogy a Sao Paoló-i Adolfo Lutz Bakteriológiai Intézet kutatóinak állítása szerint új, mutáns influenzatörzset azonosítottak egy, már gyógyult páciensüknél.

Joe Quimby, az atlantai székhelyű CDC szóvivője azonban kétségbe vonta, hogy a vírus új törzsét mutatták volna ki. "Munkatársainknak nincs tudomásuk az új A/H1N1 influenza újabb törzséről. Ez ugyanaz a törzs, nem pedig új" - jelentette ki Quimby.

A brazil tudósok már el is nevezték az általuk izolált törzset: A/Sao/Paolo/1454/H1N1 lenne a jele. A vírus egyes szakaszainak leírását a GenBank-ban is elhelyezték GQ247724 és GQ250156 számokon.

A kontrollt végző tudósok, köztük Vincent Racaniello, a Columbia Egyetem virológusa, a génszakaszok összevetése alapján szintén úgy vélik, hogy a kimutatott vírustörzs nem új az eddigi H1N1-hez képest.

A magyar szakértő szerint felelőtlenség

Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője hangsúlyozta, hogy egyetlen minta alapján kimondani egy új vírustörzs megjelenését felelőtlenség, és tudományosan sem megalapozott. Egy vírustörzs létét többszöri mintavétellel, számos vizsgálattal kell igazolni.

"Az új H1N1 vírus a többi influenzavírushoz hasonlóan minimális mértékben, de folyamatosan változik, hiszen az influenzavírus nem stabil, hanem apró változásokkal igazodik környezetéhez" - magyarázta a főosztályvezető, hozzátéve, hogy ez nem jelenti új vírustörzs születését. "Egy ilyen gyors, ekkora arányú változásnak a valószínűsége gyakorlatilag nulla, ahogy annak esélye is kicsi, hogy egy mutálódást abban a pillanatban kimutassanak" - tette hozzá.

A szakember kiemelte, az új influenza elleni vakcinák hatékonyságán nem ront, hogy a vírus időközben apró változásokon megy át. Európában jelenleg nem okoz komolyabb betegséget az új vírus, mint a korábbi szezonális influenzáké, az eddigi hét magyar beteg is jól van. A vírus emberről emberre terjedésének sebessége várhatóan gyorsul majd, mert mindig az "ügyesebb" változatok adódnak tovább.

A járványügyi szakember úgy véli, hogy igazi gond nem a vírus kisebb változásaiból adódhat, hanem abból, ha esetleg "összetalálkozik" másfajta, például madárinfluenza vírussal, amely komolyabb betegséget okoz, mint a szezonális influenzák.

Afrikában is terjed a H1N1

Behurcolták az új influenza vírusát a Dél-afrikai Köztársaságba is, ahol egy csütörtöki bejelentés szerint egy 12 éves fiúnál észlelték a betegséget. A gyerek az Egyesült Államokból érkezett, és náthás tüneteket produkált. Eleve gyanús esetként kezelték, és a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően elkülönítették. Pár nap múlva elhagyhatta a kórházat, és azóta otthon gyógyul. Az A/H1N1 vírus jelenlétét csütörtökön erősítette meg a vizsgálat - közölte az egészségügyi minisztérium. Afrikában eddig csak Egyiptomban mutatták ki ezt az új vírust.