Nem történt letartóztatás a romagyilkosságok ügyében

2009.06.18. 13:06
Hiába kezeli több szélsőséges nacionalista portál tényként, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) senkit nem vett őrizetbe a romák elleni gyilkosságok ügyében. A rendőrök 56 ezer mobilelőfizető, négymillió hívás, másfél millió jármű adatait vizsgálják: egyelőre semmi nem vezetett közelebb az elkövetőkhöz.

A napokban több szélsőséges blog és portál is aarról adott hírt, hogy a rendőrség őrizetbe vette a tatárszentgyörgyi gyilkosság elkövetőit. Bár az ilyen híreszteléseknek önmagukban nincs jelentősége, a Tettrekész rendőrszakszervezet és a Jobbik választási szövetsége miatt mégis felmerül, hogy a nyomozócsoportból szivárogtat valaki számára szimpatikus orgánumoknak.

Bartha László, az NNI szóvivője az Index kérdésére kategorikusan cáfolta, hogy a rendőrség bárkit őrizetbe vett volna a gyilkosságsorozat ügyében. Az iroda múlt heti közleménye szerint a százfős, speciális csoport továbbra is intenzíven nyomoz a romák elleni támadássorozat ügyében.

Eddig kétszáz tanút hallgattak meg és 104 esetben rendeltek ki különböző témában igazságügyi szakértőt. A nyomozás léptékét jelzi, hogy több mint négymillió telefonhívás, egymillió hívószám, és 56 ezer előfizető adatait kérték le és ellenőrizték. A vizsgálódás az autópálya-matricák és videófelvételek adataira is kiterjed: 1,8 millió autópályamatrica és 410 ezer gépjármű adatait vizsgálják, 6-800 órányi képanyagot néznek át.

A fegyverek és lőszerek vonalán 960 személy került a rendőrség látókörébe, közülük 360 főt vontak ellenőrzés alá, és 1320 erőszakos bűncselekmény nyomozati anyagát elemzik folyamatosan a nyomozók. A kitűzött ötvenmilliós nyomravezetői díj 120 ember fantáziáját mozgatta meg: ennyi bejelentés érkezett, ebből eddig közel százat dolgoztak fel. A gigászinak tűnő munka ellenére egyelőre nem került elő olyan új információ, ami közelebb vinne az elkövetők személyéhez.