Homofób, bendzsós gyilkossággal vádolják a magyar búvárt Új-Zélandon

2009.06.22. 16:34 Módosítva: 2009.06.22. 17:28
Megkezdődött a büntetőpere hétfőn Új-Zélandon annak a magyar férfinak, akit azzal vádolnak, hogy megölt egy idős helybélit - adta hírül az AP. A gyanúsított állítólag ugyanaz a férfi, akit a rendőrség egy illegális autóversenyen történt baleset miatt körözött.

Előreláthatóan három hét múlva fejeződik be a magyar férfi - akit a hírügynökségek Ferdinand Ambach néven emlegetnek - emberölési pere. Az áldozat egy 69 éves férfi, Ronald Brown. A kórházban halt bele sérüléseibe három nappal azután, hogy súlyosan bántalmazták még 2007-ben.

A vádirat szerint egy 32 éves, búvároktatóként dolgozó magyar férfi (aki a debreceni Los Vampiros együttesnek volt basszusgitárosa) és Brown egy bárban találkoztak 2007. december 6-án éjjel Aucklandben. Együtt mentek az áldozat lakására. Az ügyészség szerint Brown tévesen azt hitte a magyar férfiról, hogy homoszexuális. A GayNZ.com 2007-es híre szerint a rendőrség megerősítette, hogy homofób indíttatású támadás történt.

Ambach Ferdinánd
Ambach Ferdinánd

A vád szerint heves vita tört ki a két férfi között, és a fiatal magyar többször erőteljesen fejbe ütötte Brownt egy majdnem 3 kilogramm súlyú tárggyal - a vádirat szerint egy bendzsóval -, majd a hangszer nyakát, ami az ütésektől levált a hangszer testéről lenyomta az áldozat torkán.

A tudósítások szerint a helyszínre érkező rendőrök súlyosan sérült állapotban találták meg Brownt, miközben Ambach magyarul üvöltözött, és a felső szintről az ablakon át bútorokat hajigált ki a kerti gyepre. Később azt mondta a rendőröknek, nem emlékszik mindenre abból, ami azon az éjszakán történt.

A Velvet 2007-es cikke szerint a rendőrség az emlékezetes, balesettel végződő Porsche-Lamborghini verseny óta körözi Ambachot. Akkor két tuningolt sportkocsi versenyzett az autópályán, ami egy karambolhoz vezetett. Az egyik autó vezetőjét később őrizetbe vették, mert kiderült, az autóbizniszhez köthetően valószínűleg rengeteg áfát és regisztrációs díjat csalt el.