Szerződéses rendőrökkel próbálkozna az ORFK

2009.06.25. 07:26 Módosítva: 2009.06.25. 07:26
Több mint hatezer rendőr és határőr kérte az elmúlt években idő előtti nyugdíjazását. Az ORFK most az tervezi, hogy szerződéssel kellene megpróbálni visszacsalogatni lehetőleg minél többet közülük.

Jószerével visszhangtalan maradt az Országos Rendőr-főkapitányság tavaly márciusi felhívása, amely a rendőrség és a határőrség egykori hivatásos állományú tagjaihoz szólt: alig kétszázan kérték reaktiválásukat a több mint hatezer rendőr és határőr közül, akik a nyugdíjszabályok negatív változásától tartva korkedvezményes nyugdíjazásukat kérték 2006 májusa és 2008 decembere között.

Ezért a rendőri vezetés most más módszerrel próbálkozik, egy új ötlet szerint a honvédségnél bevált szerződéses jogviszonyt kellene adaptálni a rendőrségre, írja a Népszabadság.

AZ ORFK-n belül úgy gondolják, hogy működőképes modell lehetne, ha a rendőrség szerződést kötne az egészségileg és pszichésen még szolgálatra alkalmas volt munkatársaival, akik szerződéses rendőrökként például körzeti megbízotti vagy az eredeti képesítésüknek megfelelő feladatokat látnának el ott, ahol élnek.

Az ORFK úgy számol, hogy elegendő jelentkező esetén ezzel a lépéssel vidéken enyhíteni lehetne a rendőrhiány okozta feszültségeket. A Népszabadság a létszámhiány enyhítésével kapcsolatban emlékeztet arra is, hogy az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, valamint az ORFK nemrég jelentette be, hogy havi 50 ezer forint hűségjutalmat fizet azoknak a rendőröknek, akik nem élnek a korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségével, és további öt évet, vagy 30 év szolgálat után még legalább három évet a rendőrség kötelékében töltenek.

Jelenleg egy 25 év szolgálati idő után leszerelő és nyugdíjba vonuló rendőr nyugdíja akár húszezer forinttal is magasabb lehet, mint amennyi a fizetése volt, emlékeztet a napilap. A 25 év szolgálati idő után is még csak a negyvenes éveik végén járó nyugdíjas exrendőrök viszonylag könnyen találnak testhezálló munkát maguknak - például vagyonvédelmi cégeknél -, így egyelőre kérdéses, hogy az új ORFK-elképzelés sikeres lesz-e, ha ténylegesen bevezetik.