Auguszta
1 °C
8 °C

Beismerő vallomást tett a kiskunlacházi kislány gyilkosa

2009.06.26. 10:27
| Módosítva: 2009.07.04. 16:35
A rendőrség megtalálta a 14 éves H. Nóra gyilkosát. Bár a brutális gyilkosság után a helyi polgármester "romaerőszakról" beszélt, most azt közölte, hogy nem cigány embert kaptak el a rendőrök. Egyik szomszédja szerint a feltételezett tettes maga is vitt mécsest az áldozat emlékhelyére.

A teljes rendőri vezetés és Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter sajtótájékoztatón jelentette be hivatalosan is péntek délután, hogy elfogták a rendőrök a Pest megyei Kiskunlacházán tavaly novemberben meggyilkolt 14 éves lány feltételezett gyilkosát.

A 25 éves kiskunlacházi P. Józsefet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai csütörtökön a lakásán fogták el, a rendőrségen részletes beismerő vallomást tett.

A lány holttestére 2008. november 23-án este találtak rá a település határában, egy erdős területen. Eltűnését aznap délután jelentették be a szülők.

kikunlachaza
A meggyilkolt kislány temetése tavaly decemberben Kiskunlacházán

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy a lányt ezen az erdősített telken gyilkolta meg P. József november 23-án kora hajnalban. H. Nóra éjjel fél kettőig, kettőig a kiskunlacházi művelődési házban szórakozott, innen indult el unokatestvéréhez. Bár kérdezték tőle, nem kérte, hogy valaki elkísérje.

Három sarokkal arrébb szólította le őt a szomszédos településen mulatkozó, ekkor hazaérő P. József. A rendőrség szerint ismerhették egymást, a lány ugyanis még elszívott egy cigit a helyszínen. Ármos Sándor megyei rendőrkapitány elmondta: vallomása szerint P. József már a diszkóból hazafelé tartva elhatározta, hogy közösül az első nővel, akivel találkozik. Ez volt a 14 éves H. Nóra. Az erős havazásban az utcán nem volt senki, így sem szem-, sem fültanúja nem volt az erőszaknak. P. József vélhetően mégis azért ölte meg áldozatát, mert megijedt, hogy meghallják a lány kiabálását.

A gyilkos ondónyomait és fanszőrzetét megtalálták a helyszíneléskor. Tavaly november vége óta 768 személyt hallgattak ki, 152 embertől vettek DNS mintát, 21 poligráfos vizsgálatot végeztek. Múlt hét szerdán jutottak el P. Józsefhez, aki mindössze 250 méterre lakott a gyilkosság helyszínétől. Miután kiderült, hogy a tőle vett DNS-minta egyezik a helyszínen találttal, csütörtökön elfogták a férfit.

Bemutattak egy felvételt, amelyen az áldozat táskája, mobiltelefonja, nyaklánca volt látható, ezeket a tárgyakat a gyanúsított porszívójában találták meg. A felvételek alapján a gyanúsított lakása - amely a tetthelytől néhány száz méterre található - rendkívül elhanyagolt, szemetes.

A szomszédok elmondása szerint a gyanúsított csendes, jóravaló fiatalember benyomását keltette, zárkózottan él, alkalmi munkákból, vízszerelő segédmunkásként keresi kenyerét. A helyiek elmondták azt is, hogy a fiatalember beszédhibás, bátyja néhány évvel ezelőtt öngyilkos lett, néhány éve meghalt szüleit pedig alkoholistaként ismerték a környéken. A férfi közvetlen szomszédja, az unokatestvére nem nyilatkozott a sajtónak.

Az egyik szomszéd szerint a fiatalember maga is vitt mécsest az áldozat emlékhelyére, hogy így rója le kegyeletét, és az elmúlt hónapokban jártában-keltében naponta többször is elhaladt a tett színhelye mellett.

A gyanúsított háza körül a szakadó eső ellenére sokan gyűltek össze, a gyilkosság helyszínén pedig mécseseket gyújtottak. A feltételezett tettes háza alig 200 méterre van a gyilkosság helyszínétől.

A nyomozók szerint P. József volt a gyilkosság egyetlen elkövetője. A rendőrség nem erősítette meg azt az értesülést, hogy P. Józsefre egy másik, szintén erőszakkal végződő úgy hívta fel a figyelműket. A nol.hu szerint a helyben toporgó nyomozás során "valaki elszólta magát a nyomozók előtt", hogy gyilkossági helyszín közelében korábban megerőszakoltak egy nőt, egy másikat pedig egy kapucnis felsőt viselő férfi követett. A nő eddig nem tett feljelentést, de most a véletlen információ után személyleírást adott támadójáról.

Az országos rendőrfőkapitánymég februárban 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki, miután az addigi 1 milliós díj nem hozott eredményt. Ezt nem fizetik ki senkinek.

A romákra terelődött a gyanú

A tájékoztatón elhangzott, hogy másfél-két hónapja jelezte a bűnügyi labor, hogy vörösesszőke, fehérbőrű személyt kell kereseni. Arra a felvetésre, hogy ezt miért nem hozták nyilvánosságra, miközben sokan, még Kiskunlacháza polgármestere is romákat gyanúsított a gyilkossággal, és szítottak indulatat, a válasz az volt, hogy a nyomozás érdekeire tekintetel hallgatták el a laboratórium eredményeit.

A gyilkosság után többen tudni vélték, kik követték el a bűncselekményt, helyi romákra terelődött a gyanú. Internetes fórumokon sokan bosszút követeltek.

Öt nappal a gyilkosság után több mint háromezren gyűltek össze Kiskunlacházán, hogy tiltakozzanak az erőszak ellen. A tüntetésen felolvastak egy nyílt levelet, amelyet a köztársasági elnöknek, a miniszterelnöknek és más közjogi méltóságoknak fogalmaztak meg. Ebben az önkormányzat követeli a közbiztonság megerősítését, egy állandó rendőrőrs felállítását, valamint azt, hogy szigorúbban büntessék az erőszakos bűncselekmények elkövetőit és bővítsék a polgárőrség hatáskörét. A polgármester "romaerőszakról" beszélt.

Bocsánatkérésre szólítják fel a polgármestert

Répás József, Kiskunlacháza polgármestere a távirati irodának most pénteken már azt mondta, hogy ő úgy tudja, hogy hajnalban egy P. József nevű, húszas éveiben járó kiskunlacházi fiatalembert fogtak el a nyomozók. Répás azt állította, nem roma származású a férfi, akit a rendőrök elfogtak.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke bocsánatkérésre szólította fel a kiskunlacházai polgármestert romaellenes kijelentései miatt. Kolompár szerint Répásnak minden kiskunlacházai roma családtól bocsánatot kellene kérnie, mert korábbi viselkedésével felelőssé tehető a településen eluralkodott roma-ellenes hangulatért. Ezen felül szerinte Répás Józsefnek el kellene gondolkodnia, hogy viselkedése, hozzáállása alapján alkalmas-e a település vezetésére.

kiskun
Kolompár Orbán, Kiskunlacházán a községháza előtt

Draskovics biztos volt a sikerben

"Percnyi kétségem sem volt afelől, hogy a Pest megyei rendőrség, amely képes volt 33 emberölési ügyből 32 bűncselekmény tettesét bíróság elé juttatni, megtalálja a 33. bűnügy elkövetőjét" - mondta az igazságügyi és rendészeti miniszter.

Draskovics Tibor közölte: a sok munka meghozta eredményét, "hihetetlen sokat dolgoztak a kollégák, nagy erőfeszítéseket tettek", a legmodernebb technikákat használták, több száz DNS-vizsgálatot végeztettek el. Szerinte ugyanez az elszántság vezetett a Magyarok Nyílai szervezet felgöngyölítéséhez, és ez vezet majd a romák elleni támadások elkövetőinek elfogásához is.

Értékeljen és nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Mondja el melyik, és nyerjen értékes ajándékaink közül!

Ajándékozzon utazást karácsonyra!

Nem tudja mivel lepje meg kedvesét? Válasszon szállásutalványaink közül egyet!