Lezárult a korrupt földhivatali dolgozók ügye

2009.06.30. 09:35
A Győri Ítélőtábla helybenhagyta a korrupt szombathelyi földhivatali ügyintézők perében hozott korábbi ítéletet: a hivatali dolgozók felfüggesztett börtönt, ügyfeleik pénzbüntetést kaptak, írja a Vas Népe.

A Győri Ítélőtábla a szombathelyi földhivatali dolgozók perében a negyedik vádlott esetében is helybenhagyta a megyei bíróság ítéletét, az ügy ezzel lezárult, írja a Vas Népe.

A Szombathelyi Földhivatalban dolgozó ügyintézők kilenc ügyiratot várakoztattak nyolc-tíz hónapig. Jelentősége van annak, mikor kerül át a földhivatalból az illetékhivatalba a tulajdonjogot bejegyző határozat, hiszen a másik hivatalban addig nem róják ki az illetéket, így nincs mit befizetni.

Az ügy évekkel ezelőtt, egy belső vizsgálat után pattant ki. Három ingatlan-nyilvántartási ügyintéző és egy ügykezelő munkájában találtak súlyos hiányosságokat. A négy dolgozó munkaviszonyát megszüntették, ellenük később hivatali visszaélés miatt emelt vádat az ügyészség.

A korrupciós bűncselekményhez a három ügyintéző esetében sikkasztás is társult, mivel kiderült, hogy két éven át zsebre dolgoztak. Egyszerre nem túl nagy összeget nyúltak le, mivel az igazgatási szolgáltatási díjat dézsmálták meg, ami két- vagy háromezer forint, ám a hosszú hónapok alatt tekintélyes összeg gyűlt össze. A bizonyítékok alapján az első rendű vádlott 232 ezer, a másodrendű 86 ezer, harmadik társuk 169 ezer forinttal rövidítette meg a hivatalt.

A Vas Megyei Bíróságon 2009 januárjában született meg a jogerős ítélet három vádlott ügyében. Az első- és a másodrendű vádlott 8-8 hónap felfüggesztett börtönt és 50-50 ezer forint pénz mellékbüntetést, harmadik társuk 6 hónap felfüggesztett börtönt és 40 ezer forintos pénz mellékbüntetést kapott. A szívességet kérő ügyfelek mint felbujtók szerepeltek az ügyben, ők 40-50 ezer forintos pénzbüntetést kaptak.