Tizenegy magyar H1N1-fertőzött van

2009.07.01. 21:07
Tizenegyre emelkedett az új típusú influenzás esetek száma szerdára Magyarországon, miután újabb három megbetegedést regisztráltak - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). A Magyar Televízió információi szerint megtalálták az első olyan beteget, aki itthon fertőződött meg.

Az Országos Epidemiológiai Központ légúti vírusokkal foglalkozó osztályára öt mintát szállítottak még hétfőn, a laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján három, új influenzavírus által okozott megbetegedést erősítettek meg. Egy fiatal férfi, egy kislány és egy kisgyermek betegedett meg, a lány általános állapota jó, a többiek állapotáról azonban nincs információ.

A tisztiorvosi szolgálat az esetekről csak annyit közölt, hogy a kisgyermek buszkiránduláson vett részt, fertőzötten érkezett haza. Útitársai közül jelenleg senki nem fertőzött, az ÁNTSZ folyamatosan vizsgálja az utasokat.

A Magyar Televízió (MTV) szerda este közzétett információi szerint megtalálták az első olyan beteget, aki itthon fertőződött meg. A Híradó úgy tudja, hogy egy háziorvos a beteg, aki a páciensétől kapta el a betegséget.

Székely Tamás egészségügyi miniszter közölte: két hét múlva dönt a kormány arról, hogy összesen hány oltóanyagot rendel Magyarország. A gyártó szerint az ország felét kellene beoltatni.

A legutóbb június közepén regisztráltak pozitív vírusmintát Magyarországon, akkor hárman fertőződtek meg.