Leleplezték a raleigh-i csatorna szörnyét

2009.07.04. 20:18
A YouTube legnézettebb videója lett, még a Michael Jackson-elmékklipeket is lenyomva egy észak-karolinai csatornában készült felvétel, ami a készítői szerint egy földönkívüli szörnyet ábrázol. A tudósok szerint nem.

Néhány napja került fel a YouTube-ra az uforadar.com ufó-, összeesküvés- és mozikritika-oldal videója, amit a készítők állítása szerint az észak-karolinak Raleigh városának csatornájában vettek fel, és egy roppant gusztustalan, nyálkás valami vonaglik rajta, ami a videósok szerint biztosan egy eddig ismeretlen létforma, de az is lehet, hogy földönkívüli. Ilyen videók százával kerülnek fel az internetre minden nap, és az ilyesmikre különösen fogékony rétegen felül rendszerint senkit nem érdekelnek. A raleigh-i szörny viszont világsztár lett: a YouTube-on több mint hatmillióan nézték meg a felvételt, ami felkerült a legnézettebb videók toplistájára, onnan rögtön a bulvárlapokba, és az amerikai országos tévékbe.

A szörnyet végül az ABC híradója leplezte le: a North Carolina State University biológusaival vizsgáltatták meg a felvételt, akik szerint a szörny egyszerű csővájó férgek kolóniája (tubifex néven ismerheti, akinek valaha volt akváriuma), és a fura, vonagló mozgással a kamera lámpájának fényére és melegére reagáltak az állatok. A tudósok sem egységesek a kérdésben: akadnak, akik szerint a byrozoa nevű, korallszerű mohaállatkák kolóniája van a videón.

A raleigh-i vízművek mindenesetre sietett leszögezni, hogy ők még sosem láttak ilyesmit a csatornákban, de ha mégis ott van, kizárt dolog, hogy az ivóvíznek akár csak a közelébe jusson.