Magát is figyeli az V. kerületi Nagy Testvér

2009.07.07. 16:55
Kamerával felszerelt rendőrautókat, valós idejű térképes nyomkövetést és integrált térfigyelő kamerarendszert mutattak be az V. kerületi rendőrkapitányságon. A várakozások szerint az V. kerületben hamarosan működésbe lép az országban legkorszerűbb bűnmegelőzési, bűnüldözési rendszer.

A Bajcsy-Zsilinszky úton járőrautó cirkál. A Szalay utcai kapitányságon a monitorok előtt ülő ügyeletes tiszt a kerületben köröző rendőrautók kameráinak képeit pásztázza rutinosan, amikor észreveszi, hogy az Alkotmány utca torkolatában súlyos testi sértés és rablás bűncselekménye valósul meg. Erről szinte azonnal befut a járőrök jelzése is a TETRA-rádión, majd egy állampolgári telefon is érkezik.

Az ügyeletes ekkorra már egy kattintással behívta a sarki térfigyelő kamera képét, majd a történteket közelebbről látva egy másik kattintással egy másik járőrautót is a helyszínre irányít. A gyanúsítottak kezén tíz percen belül bilincs kattan, a rendőri túlkapás miatt hőzöngő zsiványok az intézkedésről készült felvételek megtekintése után elállnak kártérítésért indítani akart polgári pertől, a felvételeket pedig a későbbi büntetőperben bizonyítékként használja fel ellenük a bíróság.

A kamerarendszer működése képekben

Mindez hamarosan nem csupán fikció, de valóság is lehet a Belvárosban, ugyanis a műszaki átadás után már csak a szolgálati szabályzat, azaz a részletes használati utasítás megalkotására vár az a modern informatikai és távközlési rendőrségi rendszer, ami révén az V. kerületben megvalósul az amerikai bűnügyi filmekben látható high-tech bűnüldözés.

Élő kép az ÜTI előtt

A kamerával felszerelt rendőrautókat, a valós idejű térképes nyomkövetést és az integrált térfigyelő kamerarendszert kedden mutatták be az V. kerületi rendőrkapitányságon. Tóth Tamás ezredes, az V. kerületi rendőrkapitány elmondta, hogy az újonnan kialakított rendszerrel egyszerűbb és gyorsabb lesz ügyeleti munka, kevesebb munkaerőt kell az adminisztratív feladatokra fordítani, így több rendőr lehet az utcákon a szükséges helyen és időben.

A kerületi önkormányzat pénzügyi támogatásával kialakított közbiztonsági rendszer jelenleg a legfejlettebbnek tekinthető az országban, és előremutató fejlesztéseket foglal magába. A tesztelésen már átesett rendszer kialakításakor hét kerületi járőrautóba szereltek kamerákat - elölre és hátulra is, kocsinként összesen négyet - amik a drótnélküli hálózaton élő képet adnak a kapitányság ügyeleti szobájában ülő tiszt monitorjára.

A felvételek nemcsak a bűnüldözést szolgálják, de a járőrtevékenység dokumentálására is alkalmasak: a hiteles és folyamatos időrögzítés, az online kapott élőkép tárolása a későbbiekben lehetőséget nyújt a rendőri visszaélések, például az esetleges korrupciós ügyek kivizsgálására. (Feltehetőleg ezeket meg is előzi majd a jókora visszatartó erejű kamerás rögzítés.)

Klikk a képre!

A kamerák képeit figyelve az ügyeletes tiszt is kezdeményezhet egyébként intézkedést, így a szokásosnál hamarabb lehet egyes bűncselekményeket megelőzni, vagy felderíteni. A rendőrautókon többnyelvű matrica figyelmeztet majd a kamerák jelenlétére, és az intézkedő rendőr is minden esetben felhívja majd az állampolgárok figyelmét arra, hogy az intézkedésről felvétel készül.

Térképes követés

A rendszer másik fontos eleme a rendkívül pontos térképes nyomkövetés, amivel a járőrök mozgását lehet egy Google Maps jellegű többfunkciós térképen ellenőrizni és irányítani. A rendszerben mellesleg más, nem a kerületbe tartozó rendőrautók is benne vannak, így azok mozgása is figyelemmel követhető. Az országos kiterjesztésű térképre bevitt mozgás is rögzíthető és visszakereshető, így utólag is ellenőrizhető, hogy melyik járőr merre járt a műszakban.

Kattintásra galéria nyílik!

A térkép részletes, házszámszintű utcatérképből, és műholdas képből áll, egy adott környék jellemzői rengetegféle opció szerint szűkíthetők. A térkép egyik fontos része, hogy a kerületben lévő térfigyelő kamerák élő képei egy kattintással behozhatók, így az ügyeletes tiszt több szemszögből is figyelni tudja egy bűncselekmény helyszínét. A járőrök mozgatása szintén pár kattintással - drag and drop - történik, például a legközelebb arra haladó járőrt a kívánt helyre lehet küldeni erősítésnek ha kell. Kicsit olyan, mint egy realtime stratégiai játék.

Az ötödik kerület speciális helyzetére jellemző, hogy sok kiemelt közintézmény, minisztérium, pénzintézet található itt, elég ha csak a parlamentre gondolunk. A rendszerben ezek alaprajzainak lekérésére is lehetőség van, de ha szükséges, a címnyilvántartás is megjeleníthető azonnal. Mindez rendkívül áttkinthető és utólag is visszaellenőrizhető módon fut össze az ügyeletes tiszt kezében. A BRFK bevetésirányítási rendszerének alapjaira épült rendszer hamarosan, amint a főkapitány kiadja a "használati utasítást", életre kel.