A Váci út 81-85-ben kitört az újinfluenza-járvány

2009.07.09. 17:16 Módosítva: 2009.07.09. 19:21
A magyarországi új influenzások fele már itthon fertőződött meg, 12-ből 10-en pedig ugyanott. Az ExxonMobil Váci úti irodájában. Egy dolgozó szerint a világcég nem engedi otthonról dolgozni a munkatársakat, a fertőzést olcsó tisztítószerekkel próbálják megfékezni. Az ÁNTSZ kapcsolatban van a céggel, de legfeljebb tanácsolhatja a munkatársaknak, hogy maradjanak otthon.

24-re emelkedett az új influenzában megbetegedettek száma Magyarországon, miután az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ légúti vírus laboratóriumában újabb két mintában talált A(H1N1)v vírusvariánst, azaz újinfluenza-vírust. A két új eset közül az egyik egy külföldről hazatérő személyt érint, a másik Magyarországon fertőződött meg. A 24 magyarországi esetből nyolc megbetegedés egy munkahelyen fordult elő, további három pedig az egyik, ott megfertőződött dolgozó családjában. Az összes többi esetben külföldről hazatérők fertőződtek meg, feltehetően még külföldön. Azaz, Magyarországon egy jól azonosítható gócban terjed a betegség, amit egy külföldről hazatérő dolgozó hozott be a munkahelyére.

Olcsó tisztítószerekkel védekeznek

Szerdán, egy nappal az ÁNTSZ tájékoztatója után egy munkahelyi retorziótól tartó, ezért névtelenségbe burkolózó olvasónk arról tájékoztatott, hogy a gócpont az ExxonMobil nemzetközi olajipari vállalat magyarországi leányvállalata. A cég szerinte "nem tesz semmit a vírus további terjedésének megfékezésére".

"Több munkavállaló halálfélelemben kénytelen dolgozni napok óta. Kérésüknek, hogy legalább otthonról dolgozhassanak, a vezetőség nem tesz eleget a vírus gyors terjedése ellenére sem. [...] A cég az irodában elhelyezett olcsó tisztítószerekkel próbálja a higiéniát fenntartani ami a levegőben terjedő vírusok ellen biztosan nem véd. Az ablakok egyáltalán nem nyithatóak, igy a vírus könnyen tovább terjed az irodák között, ahol pár méterre ülnek a dolgozók egymástól és légtechinkai rendszer keveri a levegőt." - írta.

Az ÁNTSZ neve elhallgatását kérő munkatársa megkeresésünkre állította, hogy nem tudja, melyik cégről lehet szó. A központban csak kódokkal jelölt mintákat vizsgálnak. Arra az összefüggésre, hogy a betegek egy munkahelyen dolgozhatnak, a területileg illetékes közegésségügyi felügyelők jöhettek rá a betegek kikérdezése után - ez egyben azt is megmagyarázza, hogy hogyan fedezhették fel az egyik fertőzött családjában a további fertőzéseket.

Pánikra van ok, de nem sok

Magyarországon egyébként eddig nem okozott különösebb gondokat az új influenza, a 22 betegből már senki sincs kórházban, amúgy is csak négyet tartottak bent megfigyelésre. A neve elhallgatását kérő ÁNTSZ-es szerint ugyanakkor indokolt a pandémiás riasztás, mivel az A(H1N1)v teljesen új vírusvarriáns, ami ellen még senkinek sem lehet védettsége, ráadásul influenzaszezonon kívül is terjed és az egész világon jelen van. Azaz sokan megbetegedhetnek, bár az is igaz, hogy a vírus alapvetően nem okoz súlyos megbetegedést. Halálos áldozatokat pedig a szezonális influenza is szed, átlagosan félmilliót világszerte.

Miután az ÁNTSZ nem tudta megerősíteni olvasónk állításait, megkerestük az ExxonMobil Magyarországot. Kisebb trükközés után - a recepciósok csak akkor kapcsolnak bárkit, ha nevén nevezzük, a cégjegyzék végül segített - az egyik ügyvezető adminasszisztensnek nevezett titkárnőjétől megtudtuk, hogy semmit sem mondhat, de folyamatosan tartják a kapcsolatot az ÁNTSZ-szel.

Cikkünk megjelenése után Both Ferenc, az ExxonMobil Üzletsegítő Központ Magyarország Kft. kommunikációval megbízott vezetője közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe. Ebben elismerte, hogy július 7-ig nyolc munkavállalójuknál mutatták ki az új influenzát. "Társaságunk teljes mértékben együttműködik az egészségügyi hatósággal, követi annak előírásait illetve iránymutatásait. Az ÁNTSZ hangsúlyozza, hogy a szóban forgó betegség nem ad okot jelentős aggodalomra" - írta.

Ismét kapcsolatba léptünk hát a tisztiorvosi szolgálattal. A központban dolgozó munkatársuk a felvetésünkre, hogy bár nem tudják melyik cégről van szó, mégis folyamatos kapcsolatotban vannak, azt felelte, hogy a kistérségi közegészségügyi felügyelők állnak kapcsolatban az ExxonMobillal. Az is kiderült végre, hogy az utolsó fertőzés 4-10 napon belül történt, ennyi ugyanis az új influenza lappangási ideje, és egyelőre még nem lehet kijelenteni, hogy a cégnél véget ért a járvány.

Nyomatékosan tanácsolnak

Kérdésünkre, hogy milyen lépéseket lehet tenni ez esetben, amikor ennyire jól lokalizálható egy fertőzési gócpont, kiderült, hogy tulajdonképpen semmit. "Az influenza nem karanténbetegség" - mondta az ÁNTSZ-es névtelen. A magyarországi pandémiás terv - melynek most az ÁNTSZ szerint a 6/a szintje van érvényben, bár az abban foglaltak szerint már a 6/d szint is indokolt, hiszen a járvány Magyarországon is megjelent, sőt, már itthon is fertőz - előírásai szerint még a legsúlyosabb esetben is legfeljebb tanácsolni lehet a munkahelyek, közintézmények, tömegrendezvények elkerülését. Azaz, hivatalosan nem fognak vesztegzárt elrendelni.

De mi történik, ha mindenki megbetegszik az irodában? "Az nagyon rossz hír lenne, mert azt jelentené, hogy a vírus fertőzőképessége száz százalékos" - válaszolta erősködésünkre az ÁNTSZ-es munkatárs. Ez esetben már cselekednie kéne a szolgálatnak is, azaz tanácsolniuk kéne, hogy a cég munkatársai lehetőleg ne menjenek emberek közé.