Kisiklott egy vonat Horvátországban

2009.07.24. 14:35 Módosítva: 2009.07.24. 21:33
Péntek délben kisiklott a Zágráb és Split között közlekedő gyorsvonat Rudina város közelében Horvátországban. Hatan meghaltak, negyvenen megsérültek. Majdnem még nagyobb tragédia történt, mert egy később érkező vonat is beleszaladt a kisiklott szerelvénybe.

Kisiklott a Zágráb és Split között közlekedő személyszállító vonat pénteken, az Index.hr információi szerint öt férfi és egy nő vesztette életét a balesetben, ötvenen megsérültek. A zágrábi igazságügyi minisztérium közleménye szerint húsz sérült állapota súlyos, és a sebesültek között legalább egy külföldi van, aki valószínűleg svéd.

A vonaton a szerencsétlenség idején a rendőrség szerint 90-en utaztak, a vasúttársaság összesen 110 jegyet értékesített. A Külügyminisztérium közleménye szerint nincs magyar áldozata a balesetnek.

vonat2

"Másodpercek alatt történt az egész. A vonat váratlanul felgyorsult,
aztán kirepült [a pályáról].Ütést éreztem, aztán forróságot" -
nyilatkozta az Index.hr-nek az egyik túlélő utas. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a balesetet, egyes források szerint a hőségtől elgörbülhettek a sínek. Más horvát hírforrások szerint ugyanakkor nemrég gyomirtóval kezelték a vasúti pályát, és ez zavarta meg a fékrendszert. A horvát vasúttársaság ugyanakkor határozottan visszautasította a találgatást, írja az MTI.

A nem sokkal dél után Rudina városnál Labin Dalmatinski és
Kastel Stari állomások között történt baleset hírére kiürítették Split egyetemi kórházának műtőit, és felkészültek a sérültek fogadására. A sérültek mentése jelenleg is zajlik, a tűzoltók emelik ki a roncsok közül a túlélőket. A mentésben helikopter is segít.

vonat1

Majdnem még nagyobb tragédia történt, mert a kisiklott vonat után
küldtek egy vasúti darut, hogy segítsen a mentésben, ám ennek a
szerencsétlenség helyszíne előtti lejtőn elromlottak a fékei, így
belecsúszott a kisiklott szerelvénybe. Szerencsére ez már nem rontott
a helyzeten, írja az Index.hr.

A daru ütközéséről videofelvételt közölt a horvát RTL.

A területen jelenleg szünetel a vonatközlekedés, pótlóbuszok biztosítják a forgalmat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport