Négy dolgozóját kirúgja az Aquaworld

2009.07.27. 17:05 Módosítva: 2009.07.27. 17:27
Emberi mulasztást állapított meg az a belső vizsgálat, amelyet az Aquaworld üzemeltetője indított az újpesti élményfürdőben múlt csütörtökön történt halálos kimenetelű gyermektragédia után, a cégtől négy dolgozót küldenek el.

A belső vizsgálat a műszaki, karbantartó területről, illetve az üzemeltetés területéről egy-egy munkatárs közvetlen munkajogi felelősségét állapította meg, amelynek nyomán az üzemeltető a munkaviszonyukat rendkívüli felmondással megszünteti - írta Kelecsényi Ágnes marketing- és értékesítési igazgató.

"E felelős munkatársak észlelték az aknafedél hibáját, ennek ellenére engedélyezték a szörfmedence elindítását, illetve ennek ellenére nem állították le a működését, pedig hatáskörük ezt lehetővé tette. Ezen túl tájékoztatási kötelezettségüknek sem tettek eleget, mert nem értesítették felettesüket az aknafedő meghibásodásáról, aki ha tudott volna a problémáról, hatáskörében felelősen eljárhatott volna" - indokolta a döntés hátterét. Ezen túl két további munkatárs közvetett munkajogi felelőssége is fennáll, esetükben rendes felmondás útján szűnik meg a munkaviszony - olvasható a közleményben.

vizi

A közlemény kitért arra, hogy a belső vizsgálat részeredménye - még szombaton - megállapította: az élményfürdő minden szükséges és előírás szerinti engedéllyel rendelkezett és rendelkezik. Az üzemeltető az előírásoknak megfelelő időtartamú próbaüzemmel nyitotta meg az élményfürdőt, az üzemszerűen működött. Az igazgató közlése szerint az üzemeltető felkérte az ÉMI-TÜV-SÜD Kft.-t, hogy a fürdő teljes területére speciális biztonságtechnikai ellenőrzést végezzen, és erről tanúsítványt állítson ki.

A szörfmedence skót gyártói vasárnap Budapestre érkeztek, azóta folyamatosan vizsgálódnak. A műszaki vizsgálatot a rendőrségi nyomozás részeként végzik el, ennek végéig a medence zárva lesz. Csak azután nyitják meg újra, hogy elvégzik rajta a szükséges biztonságtechnikai változtatásokat.

Az újpesti vízipark szörfmedencéjénél csütörtökön egy 9 éves kisfiú szenvedett halálos balesetet. A gyermek belezuhant egy aknába, és a hullámkeltő berendezés szétroncsolta a testét. A BRFK halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást és műszaki szakértőt rendelt ki az eset kivizsgálására.