Több magyar klinikán is végeztek őssejtbeültetést

2009.07.29. 15:08 Módosítva: 2009.07.29. 18:08
A kaposvári klinika vezetőjének öccse ültette az őssejtet. A letartóztatottak részben beismerő vallomást tettek.

Több helyszínen is végeztek illegális őssejtkezelést. Az ezt alkalmazó cégnek, az IRM Magyarország Zrt.-nek csak az őssejt tárolására volt engedélye, az értékesítésre és a beültetésre azonban nem - mondta a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetője szerdán.

Bucsek Gábor őrnagy elmondta, a rendőrség 2008 decemberében hivatalból rendelte el a büntetőeljárást, mert arról szereztek információt, hogy őssejttel kapcsolatos kezelést végeznek Magyarországon. Ennek a nyomozásnak a négy gyanúsítottját hétfőn vette őrizetbe a rendőrség.

Három gyanúsítottat - egy magyar, egy ukrán és egy amerikai állampolgárt - egy budapesti kórházban vették őrizetbe, amint éppen egy beavatkozást végeztek. Negyedik társukat, egy magyar állampolgárt pedig ezzel párhuzamosan egy vidéki városban fogták el a rendőrök. A gyanúsítottak között van professzor, orvos, biológus, illetve egy részvénytársaság vezetője.

A Budai Központi Kerületi Bíróság elrendelte az őssejtkezeléssel kapcsolatban meggyanúsított négy személy előzetes letartóztatását, közölte a Fővárosi Bíróság szerda délután.

Az egyik letartóztatott Seffer István, az IRM egyik vezetője. Seffer István plasztikai sebészként ismert, és azon a címen működteti Seffer és Renner nevű magánklinikáját, ahová az IRM-et is bejelentették. A cég másik vezetője Fásy Ádám, aki információink szerint jelenleg nem tartózkodik az országban.

A sonline.hu információi szerint a hétfőn őrizetbe vett orvosok egyike Yuliy Baltaytis professzor. A hírportál szerint az őssejtkutatással foglalkozó ukrán származású tudós két éve részt vett az IRM Zrt. kaposvári kutatólaboratóriumának megnyitásán a Seffer-klinikán. A férfi kaposváron folytatott Seffer Istvánnal szívbetegségekkel kapcsolatos preklinikai kutatásokat.

A gyanúsítottak részben beismerő vallomást tettek, a nyomozók ezeket ellenőrzik.

Az őrnagy elmondta: a kezelések helyszíne független volt a magánklinikától, "vidéki városban, illetve Budapesten több helyszínen" történtek.

Nem ismerte az öccse cégét

A Kaposvári Seffer-klinika csupán bérbe adta egy épületszárnyát az őssejtbotrányba keveredett cégnek, az IRM Magyarország Zrt.-nek, hangsúlyozta a klinikát vezető Seffer Tibor. A cégadatbázis szerint az IRM Magyarország Zrt. azonban nem egy ismeretlen bérlő volt. Az őssejt-kutatással foglalkozó cég egyik vezetője ugyanis Seffer István, a bérbeadó intézmény vezetőjének öccse.

Lamperth Mónika az őssejt küszöbén

Maga az intézmény ugyanakkor távolról sem titokban működött. 2007-es megnyitóján ott volt mások mellett Lamperth Mónika, akkori szociális és munkaügyi miniszter, egyben kaposvári képviselő, ahogy a város több vezető politikusa is.

A két évvel ezelőtti beszámolók szerint az IRM egy, az európai kutatási előírásoknak megfelelő, a térségben egyedülálló központot alakított ki. Az engedélyük azonban őssejtkutatásra, és nem beültetésre vonatkozott, azaz a gyógymód kutatására, és nem alkalmazására. Ugyanakkor már akkor tervezték, hogy az Egészségügyi Tudományos Tanácstól a kutatásra és sejtbanki tevékenységre elnyert engedély mellett a terápiás használatra is engedélyt kérnek.

De mi az az őssejtterápia?

Az őssejtterápia divatos szó, de a tudomány még nagyon bizonytalanul
mozog ezen a téren. Nincs széles körben alkalmazott, biztonságos
módszer. Az esetlegesen illegálisan végzett terápiák hatása sem
garantálható. Bővebben itt>>>