Ismizzen nyaralás közben!

2009.08.02. 10:15 Módosítva: 2009.08.02. 10:15
A legtöbb külföldön üdülő magyar Horvátországba megy, ezért először nekik kedveskedünk társalgási tanácsokkal. A horvát közvéleményt aktuálisan lázban tartó témákkal és ezekhez kapcsolódó példamondatokkal készítjük fel utazó olvasóinkat a nyaralásra. Szerezzen új barátokat, bonyolódjon futó kapcsolatokba, bővítse horvát ismerősei számát közösségi oldalakon! Az első lépés a legnehezebb, de most pont ebben segítünk.

Az alábbiakban néhány példamondattal és a hozzájuk tartozó magyarázatokkal segítünk abban, hogy jól el tudjon beszélgetni horvát emberekkel. Muszáj persze hozzá ismerni valamilyen közös nyelvet, de ha ez adott, akkor nem kell kínosan makogva az időjárásról és más unalmas témákról feszengve beszélgetnie.

Jegyezze meg az alábbi történeteket, amelyekkel tele van most a horvát sajtó, és magabiztosan érzékeltesse, hogy teljesen képben van a vendéglátóit foglalkoztató ügyekben. A kedves meglepetés biztosan áttöri a kezdeti gátakat, és akár életre szóló levelezőtársakat is gyűjthet nyaralása közben.

Neked is elég csak a kormánnyal csinálni (vagy hajlandó vagy lefeküdni velem)?

Magyarázat:

Július 31-én a horvát RTL tévécsatorna kirúgta egy operatőrét, mert egy miniszterelnöki sajtótájékoztatón a következő feliratot viselte pólóján: „Nincs szükségem szexre, mert a kormány úgyis mindennap baszogat”. Az operatőr azzal védekezett, hogy nem volt aznap több tiszta pólója. A Horvát Újságírók Szövetsége tiltakozott az RTL-nél, és követeli az operatőr visszavételét.

További segítség a beszélgetés alakításához:

Elsősorban szexuális élmény reményében történő ismerkedés esetén javasoljuk a téma felvetését. Érdemes lehet videókamerázás közben horvátoknak odakacsintani, hogy „a mi kormányunk is minden nap megbasz minket”. Innen már könnyű felvenni a fonalat, legrosszabb esetben is kijöhet a társalgásból egy jó kis kormány- és politikus-gyalázás.

Elképesztő, hogy csak úgy lelépett Ivo, nemdebár?

Magyarázat:

Július 1-én váratlanul lemondott a miniszterelnöki posztról és a kormánypárt vezetéséről is Ivo Sanader. Az országot hat éve vezető, egyébként népszerű politikus távozásának valódi oka nagyon homályos. Azt mondta, hogy személyes indoka van, de nem beteg.

Ivo Sanader
Ivo Sanader

Eddig a legtöbben arra tippeltek, hogy az államfői posztért száll majd harcba, de azt nyilatkozta, hogy nem készül tovább politizálni. Sanaderről érdemes tudni, hogy pártját, a kereszténydemokrata HDZ-t a Tudjman-idők keménykedése után visszafogta. Késznek mutatkozott együttműködni a háborús bűnöket kutató hágai nemzetközi bírósággal, még a nagyon népszerű Ante Gotovina tábornokot is kiadta nekik. Bevezette Horvátországot a NATO-ba és az EU-csatlakozás is belátható közelségbe került.

További segítség a beszélgetés alakításához:

Kérdezze meg új ismerőseit, hogy „Sanader talán megijedt a nagyon rossz gazdasági mutatóktól és a válság elől menekült a tisztes visszavonulásba?” Vagy ha éjszakába nyúlóan szeretne politikai elemző képében tetszelegni, akkor fejét ingatva feltételezze, hogy Ivot kicsinálták a tudjaminsta jobbos keményvonalasok, és bizonygassa, hogy nyilván leáldozott a liberálisabb iránynak a HDZ-ben. Hajnaltájt kapatosan borús tekintettel kérdezhet is: Ebből fasizálódás és már megint háború lesz?

Múlt héten kellett volna jönni, ez a fránya áfaemelés nekünk is jól bekavart!

Magyarázat:

A horvát kormány a gazdasági válságra hivatkozva 22-ről 23 százalékra emelte augusztus elsejétől az általános forgalmi adót.

További segítség a beszélgetés alakításához:

Nyavalyogjon a drágaságra, de érzékeltesse, hogy jól tudja, a háttérben az 1 százalékpontos adóemelés van. Hunyorogva kérdezze meg új ismerőseit, hogy érinti-e őket a hajókra és nagy autókra kivetett, és szintén augusztustól felemelt luxusadó. Ha szegényebb horvátokkal barátkozik, akkor értetlenkedjen az SMS üzenetekre most kirótt hat százalékos adón.

Jó is a szünidő a nehéz vizsgaidőszak után, ugyehogy? Vagy te is vetted a bizonyítványodat?

Magyarázat:

Kilenc zágrábi egyetemi tanárt ítéltek el ezen a nyáron, mert pénzért adtak jó jegyeket, vizsgáztatás helyett. Egyes tanároknál 700 euró volt a tarifa. Több tanárt börtönbüntetésre ítéltek.

euro

További segítség a beszélgetés alakításához:

Elsősorban diákokkal érdemes évődni a témán, és innen már könnyen tovább lehet kanyarodni iskolai sztorizásokra. Ha jól megy a beszélgetés, még bármi összejöhet.

Tegnap úgy berúgtunk a krcsmában, hogy ez a hülyegyerek négyszer hányta le a pultot. Úgy kipenderítették az egész társaságot, mint Vlasicot a ferencesek!

Magyarázat:

Tomislav Vlasic boszniai horvát szerzetest idén zárták ki a ferences rendből. A híres pap volt a lelki vezetője azoknak a látnokoknak, akik állításuk szerint 1981-ben Medjugorje mellett látták a Szűz Máriát, kezében a gyermek Jézussal. Állítólag a csoda azóta 40 ezer alkalommal ismétlődött a környéken. Medjugorje fontos zarándokhely lett, bár a katolikus egyház hivatalosan nem szervez oda utakat.

A kultusz kialakításában fontos szerepe volt Vlasicnak, aki „Béke Királynője, egészen tied – Márián keresztül Jézushoz” néven közösséget is alapított. Misztikus tanait azonban nem nézték jó szemmel Vatikánban, és már tavaly eltiltották a misézéstől, „kétes tanok hirdetése, a lelkiismeret manipulálása, feltételezett miszticizmus, a legitim egyházi utasításokkal szembeni engedetlenség és a hatodik parancs megsértése miatt”. Utóbbi kitétel arra utal, hogy teherbe ejtett egy apácát. Már 1992-ben Lombardiába száműzték egy apátságba, de most onnan is távoznia kellett, mert idén már a rendből is kizárták. A márciusi kizárást csak július 29-én hozták nyilvánosságra.

További segítség a beszélgetés alakításához:

Vlasic kétes ügyei ellenére népszerű maradt Boszniában és Horvátországban is, így illik kellő óvatossággal élcelődni rajta.

Sorozatunk következő részében a Görögországba indulóknak adunk társalgási tippeket.