Tüdőpestis gyilkol Kínában

2009.08.02. 10:03
Tüdőpestis szedi áldozatit Kínában, a cseppfertőzéssel terjedő baktérium gyakorlatilag azonos a középkorban Európa felét kiirtó bubópestisével, ám míg a bubópestis jól kezelhető antibiotikummal, a tüdőpestis nem, és gyakran 24 órán belül végez áldozatával. Így amikor a kór megölt egy észak-kínai pásztort, azt a kisvárost, ahol a betegség megjelent, a hatóságok azonnal karanténba zárták.

Tízezer embert helyeztek karanténba egy északnyugat-kínai városban, miután meghalt egy ember tüdőpestisben, tizenegyet pedig megfertőzött a gyakran halálos kór. Az áldozat egy 32 éves marhapásztor, a fertőzöttek többsége az elhunyt férfi hozzátartozója,. Őket kórházban ápolják őket, állapotuk egyelőre stabil. Ziketan várost azonban egészségügyi zárlat alá vették, és szakértőket küldtek a helyszínre.

A tüdőpestist cseppfertőzéssel a szervezetbe jutó baktérium okozza, emberről emberre terjed. Ugyanaz a baktérium idézi elő, mint a fekete halál néven is ismert, jobbára bolhacsípéssel terjedő bubópestist, amely a középkorban 25 millió embert ölt meg Európában.

Ám a bubópestis antibiotikummal ma már jól kezelhető, ha időben diagnosztizálják, a tüdőpestis azon fertőző betegségek közé tartozik, amelyek a legtöbb halálos áldozatot szedik. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének adatai szerint az ember a fertőzéstől számított 24 órán belül meghalhat tüdőpestisben.

A csinghaji egészségügyi hivatal figyelmeztetett mindenkit, aki július 16.-a után járt Ziketanban vagy térségében, hogy azonnal forduljon orvoshoz, ha belázasodott vagy köhög.