Kelj fel, Mari! Meghaltál?

2009.08.03. 14:31

Agyonlőttek az éjjel egy cigány asszonyt, lányát pedig súlyosan megsebesítették a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán. A hétfő éjszakai gyilkosság után fel van bolydulva Nyíregyházától körülbelül harminc kilométerre található falu, jelentette az Index helyszíni tudósítója. A Bocskai utca le van zárva, a rendőrök – immár a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai – folyamatosan helyszínelnek, jelen vannak a cigány kisebbségi önkormányzat, országos, megyei és helyi képviselői, valamint a sajtó rengeteg képviselője.

A helyzet feszült, a helybéliek többször is szóváltásba keveredtek a fotóriporterekkel, operatőrökkel, a média megjelent dolgozóival, ami nem csoda: a legtöbben nagyon félnek, nem akarják, hogy felvételek készüljenek róluk, attól tartanak, hogy valamelyik éjjel visszatérnek a gyilkosok.

Az áldozat rokonai az Index tudósítójának elmondták, hogy a szomszédok éjfél körül hallották a lövéseket, páran ki is néztek az utcára hogy mi történik, de mivel nem láttak semmi szokatlant – se idegeneket, se ismeretlen autót –, azt gondolták, hogy valaki petárdázott, így megnyugodva tértek vissza aludni.

Ha anyát elviszik, csukd be az ajtót

B. Mária testvére, Gizella reggel fedezte fel a szörnyűséget. Korán jött, hogy testvérével és társaival együtt dolgozni induljon – épp dohányt törnek a környékbeli földeken – de látta, hogy nyitva van az ajtó. Ezt furcsállotta, mert "miért indult volna el hamarabb a Mari, hogy egyedül hagyja otthon, a még alvó lányát?" Gizella bement és látta, hogy a jobb oldali szobában ágyon fekszik a kislány, az arca el volt torzulva, nyakán sörétnyomok. Magánál volt, de összefüggéstelenül beszélt.

Édesanyja a másik szobában, a bejárattól balra, szintén az ágyon feküdt, oldalára fordulva. Halott volt, hasán, törzsén, mindenütt sörétnyomok voltak. "Kelj fel Mari! Meghaltál?" – sikoltott Gizella, és erre rohantak be a többiek. Hívták a mentőket, rendőröket, sokat vártak, több mint fél óra telt el, mire kiértek.

rm450

A rokonok csak találgatnak, hogy miképp történhetett a gyilkosság, mivel elmondásuk szerint a lány szobájának ablakán, az ágy irányában lövésnyom látható, elképzelhetőnek tartják, hogy előbb belőttek az ablakon, és csak azután törtek rá a házban alvókra. A lány valószínűleg még az ágyon feküdt, amikor rálőttek.

A súlyos sérülésekkel kórházba vitt lányt sokkos állapotban hozták ki a házból, nem igazán fogta fel, hogy mi történt, először azt hitte, hogy az ajtó becsapódott a huzattól és az üvegszilánkok sebesítették meg. Nem is fogta fel, hogy az édesanyja meghalt. Éppen csak sejthette, hogy nagy baj lehet, mert egyik hozzátartozójának még annyit mondott, hogy "ha anyát elviszik, csukd be az ajtót."

A kertek mögül érkezhettek a támadók

A falu szélén lévő utca könnyen megközelíthető viszonylag észrevétlenül, a kertek mögött kukoricás van, pár száz méterre egy dűlőút vezet Nyírbogát felé, a rendőrség is azt feltételezi, hogy afelől jöhettek, vagy arra mehettek az elkövetők.

A kislány nagymamája – tíz gyermek anyja – sírva kérdezte, hogy miképp engedhette az Isten, hogy meggyilkolják a lányát, aki két gyermeket nevelt fel. Azt még elviselte valahogy, hogy az egyik fiát elvette – betegségben halt meg az idősebb fiú –, de ezt, ami most éjjel történt, már föl nem foghatja.

Az 1870 lakosú faluban egyébként nincs különösebb konfliktus a magyarok és a cigányok közt; a lakosság 35 százaléka cigány. Több nagy dohánytermesztő is van, az itteni cigányok rendesen meg tudnak élni, nincs uzsorakölcsön sem, ugyanis nem szorulnak rá, mindenki tud dolgozni, rendezett a cigánysor is. A polgármester az Indexnek nyilatkozva azt mondta, nem hisz abban, hogy rasszista háttere lenne a történteknek, de részletesebben nem akarta megindokolni, hogy miért gondolja így.

A helybéliek is értetetlnül állnak a történtek előtt, az anyát jég hátán is megélő típusnak ismerték, 12 éve halt meg a férje azóta egyedül boldogult, két lánya volt, a másiknak már családja is van. A még vele élő kislányt rendes tűzrőlpattant, pörgős, segítőkész gyereknek írták le, senki el sem tudja képzelni, kiknek árthatott ő és az édesanyja.