Megkönyörültek a nagy vonatrablón

2009.08.06. 19:55 Módosítva: 2009.08.06. 20:00
A brit igazságügyi miniszter engedélyezte a Nagy-Britanniában nagy vonatrablóként ismert Ronnie Biggs szabadon engedését. A nyolcvanéves férfi súlyos beteg, állapotában nem várható javulás.

Egészségi okokból szabadlábra helyezik a Nagy-Britanniában Nagy Vonatrablóként ismert Ronnie Biggset, jelentette be csütörtökön Jack Straw igazságügyi miniszter. A büntetését az angliai Norwich börtönében töltő Ronnie Biggs július eleje óta van kórházban súlyos mellkasi fertőzéssel és csípőtöréssel.

Ronnie Biggs orvosi kartonjából egyértelműen kiderül, hogy nagyon beteg, és állapota nemrégiben súlyosbodott, így ismét kórházba kellett szállítani. Állapotában nem várható javulás, közölte Jack Straw a tárca által kiadott közlemény szerint, amely nem tér ki arra, hogy fogoly mikor hagyhatja el a börtönt. A Sky News hírtelevízió szerint Biggset várhatóan pénteken engedik ki, egy nappal 80. születésnapja előtt.

Ronnie Biggs
Ronnie Biggs

Egész Nagy-Britannia ismeri a nevét

Ronald "Ronnie" Biggs 1963. augusztus 8-án állította meg hamis tilos jelzéssel a brit királyi posta Glasgow-ból Londonba tartó értékszállító szerelvényét, amelyről tizenöt társával 2,6 millió akkori fontot emelt el. A 120 postazsák tartalma mai pénzben legalább 40 milliót érne. Fegyver ugyan nem dördült el az újkori brit kriminalisztika leghírhedtebb bűncselekménye során, de bántalmazták Jack Millst, a postavonat vezetőjét, aki nyomorékká vált.

A banda még a rablás évében lebukott, és Biggs harminc évre vonult be a dél-londoni Wandsworth hírhedt börtönébe. Innen azonban 1965-ben megszökött. Elkapták őket, a börtönből azonban két év után megszökött, Párizsba utazott és átplasztikáztatta az arcát. Élt még Ausztráliában is, Brazíliából tért haza Nagy-Britanniába 2001-ben, egyből elfogták.

Az illetékes hatóságok néhány hete javasolták a nagybeteg elítélt szabadlábra helyezését, de Jack Straw igazságügy-miniszter akkor ezt nem hagyta jóvá, azzal az indokkal, hogy Biggs nem tanúsított megbánást.