Húsz halott lehet Nyitrabányán

2009.08.10. 13:33 Módosítva: 2009.08.11. 01:01
Nagy valószínűséggel húsz halottja van a hétfői reggeli nyugat-szlovákiai bányarobbanásnak - jelentette be Lubomír Jahnátek, szlovák ipari miniszter rendkívüli sajtóértekezleten. Szlovákiában nemzeti gyásznapot rendeltek el.

Jahnátek szerint a mentők késő éjjel megközelítették a nyitrabányai szerencsétlenség színhelyét, ahol hat holttestet találtak.

"A helyszínen olyan nagy a hőség és olyan nagy a mérges gázok koncentrációja, hogy ott lehetetlen életben maradni. Nagy a valószínűsége annak, hogy mind a húsz személy még a robbanáskor meghalt" - mondta Jahnátek. A mentési munkálatok természetesen folytatódnak, de gyakorlatilag nincs remény arra, hogy bárki is túlélte a katasztrófát.

K EPA20090810069

"Ami történt, hatalmas nemzeti tragédia" - mondta újságíróknak Robert Fico, a helyszínre látogató szlovák miniszterelnök. Bejelentette: kedden rendkívüli ülést tart a kormány, és nemzeti gyásznapot rendel el. Az áldozatok hozzátartozói kártérítést kapnak.

Korábban annyit lehetett tudni, hogy több bányász megsérült, amikor feltehetően sújtólégrobbanás történt Nyitrabányán. A 330 méter mélységben bekövetkezett robbanás rendkívül nagy erejű volt, a légnyomást a tárnákban több száz méterre a helyszíntől is érezni lehetett. A föld alatt rekedt mentőegységek éppen egy régi tárnában keletkezett tüzet oltották, amikor a robbanás bekövetkezett.

A hírek arról szóltak, tizenkilenc bányász, illetve bányamentő rekedt a föld alatt.Majd pontosítottak: a föld alatt rekedt húsz emberből tizenegy bányamentő, kilenc pedig bányász. Bár a bányában külföldiek is dolgoznak, a szerencsétlenül járt vájárok mind szlovák állampolgárok.

A mentési munkák azonnal megkezdődtek, de a föld alatt maradt bányászokkal este nyolc óráig nem sikerült kapcsolatot létesíteni. Pontos információk sem voltak arról, hogy mi a helyzet a tárnában. A mentőegységek Lubomír Jahnátek korábbi beszámolója szerint az esti órákig mintegy 300 métert haladtak előre, a számítások szerint nagyjából 200 méterre lehettek a robbanás helyszínétől.

Kilenc bányászt, akik a robbanás helyszínétől távolabb tartózkodtak, a bajmóci kórházban részesítettek orvosi ellátásban. Ők könnyebb sérüléseket szenvedtek, és a kezelés után hazaengedték őket.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport