Elfogták az életműdíj-csaló társát

2009.08.16. 13:24 Módosítva: 2009.08.16. 13:30
Szerdán elfogták a májusban őrizetbe vett csaló társát. 2008 végén és 2009 elején több tízmillió forintot csaltak ki ismert magyar emberektől, akiket egy pénzjutalommal járó életműdíj ígéretével kerestek meg.

A rendőrök szerdán elfogták annak a férfinak a társát, aki több tízmillió forintot csalt ki ismert magyar színészektől, művészektől és tudósoktól 2008 végén és 2009 elején, közölte vasárnap a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A csalót még májusban fogták el, a rendőrök elmondása szerint már akkor is tudták, hogy a a férfi csapatban dolgozik. Egyik társát sikerült beazonosítani, és végül a héten elfogni. Az előzetes letartóztatásba helyezett 26 éves budapesti férfi kihallgatásakor tagadta, hogy részt vett volna a csalásban.

A csalók idősebb magyar hírességeket, ismert embereket kerestek meg. Volt közöttük színművész, képzőművész, tudós, író, költő is. A csalók - hol egy női, hol egy férfi hang - telefonon jelentkeztek általában valamilyen kormányzati szerv, az oktatási tárca, vagy valamilyen európai szervezet nevében. Azt mondták a megkeresetteknek, hogy az adott szervezet több mint húszezer eurós életműdíjat ítélt meg nekik.

A pénz átutalásához devizaszámlát kell nyitni és arra nagyobb összeget elhelyezni, mondták. Sokan hittek nekik, mert művészeti, vagy tudományos munkásságukból adódóan reálisnak tűnt, hogy díjat kapnak. A számlanyitáshoz és a pénz befizetéséhez is segítséget ajánlottak a csalók, akik a becsapottaktól átvették a pénzt, amit azonban nem fizettek be a számlára.

Először 2008 decemberében jelentették a csalókat a rendőrségnek. Egyikük 2009 májusában bukott le, mert a rendőrök figyelték a telefonfülkét, amit használni szoktak a csaláshoz. A férfit Horváth Sándor színművész házáig követték, akitől a csaló éppen átvett tőle több mint tízezer dollárt, amikor elfogták.

A csalók korábban megkeresték többek között Schubert Évát, Máté Erzsit, vagy Berek Katalin színművésznőt, Bakó Ilona textilművészt, Kereki György költőt, Molnár Géza író-újságírót, Czeizel Endre orvos-genetikust, Bakó Márta színművésznőt, Ádám Györgyné tudóst, Bárdossy György tudóst is.