Gereblyékkel fenyegették a terepjárósokat Nyírlugoson

2009.08.17. 12:43
"Önkéntes szolgálat" keretében tartóztatott fel tucatnyi helybéli egy terepjárót vasárnap hajnalban Nyírlugoson. A jármű utasait baltákkal és gereblyékkel fenyegették, de végül felismerték a sofőrt és elengedték. Az önkéntes útonállók ellen eljárás indult.

Tucatnyi felfegyverzett helybéli tartóztatott fel egy terepjárót vasárnap hajnalban Nyírlugoson. A terepjáró utasait baltákkal és gereblyékkel fenyegették. Az elmúlt hónapok cigányellenes gyilkosságai során visszatérő elem volt a szemtanúk elbeszélésében, hogy a támadók sötét terepjáróval közlekednek.

A vasárnap hajnalban feltartóztatott jármű is sötét volt, a sötétzöld terepjáró sofőrje egy lakodalombol szállította haza rokonait. Útját azonban Nyírlugoson három autóval elállták.

A terepjáró utasai először nem mertek kiszállni, de a baltával, gereblyével és más eszközökkel felfegyverzett tucatnyi férfi fenyegetésének végül engedelmeskedtek és a terepjáró csomagtartóját is felnyitották. A rémült utasokat végül elengedték, miután az egyik helybéli megismerte a sofőrt.

Az ügyben a rendőrség kényszerítés bűntette miatt indított eljárást; két gyanúsítottat már kihallgattak, társaik azonosítása még tart. Az előállításokat követően harminc-negyven ember csoportosult a nyírlugosi rendőrőrs épülete előtt, sérelmezve az intézkedést, de végül rendbontás nélkül távoztak.

Az egyik gyanúsított beismerte, hogy nem polgárőr, de társaigval "önkéntes szolgálatot" láttak el.

Szabolcsban ez már a második eset, amikor a falusiak terepjárót tartóztatnak fel. A múlt héten Gávavencsellőn állítottak meg helyi lakosok egy vadászokat szállító terepjárót, a benne ülők személyazonosságát, illetve úti célját firtatva. Az autóban utazó egyik férfi és a járőrözők egyik tagja felismerték egymást, így a vadászokat továbbengedték.