Elpusztult a nyíregyházi nőstény elefánt

2009.08.22. 10:22
Elpusztult a Nyíregyházi Állatpark Yoki névre hallgató, 17 éves afrikai elefánttehene csütörtökön este. Az állat hirtelen halálát valószínűleg a lépén talált daganat okozta.

Az elefánt boncolását pénteken este fejezték be az állatkertben – mondta Gajdos László, a park igazgatója. Az állat lépén nagy kiterjedésű elváltozást, valószínűleg egy daganatot találtak, ebbe halt bele a 2006-ban Izraelből érkezett nőstény, ami a már Nyíregyházán született kétéves borját, Jonatánt hagyta maga után.

Az elefánt betegségének voltak látható jelei, hiszen már három nappal korábban abbahagyta az evést és az ivást. Az állatorvosok vért vettek tőle, majd megállapították, hogy erősen lecsökkent az állat vörösvérsejtszáma, ezért infúziót adtak neki. A kezelés sajnos nem járt eredménnyel, az állat csütörtök este elpusztult.

Jelenleg a Jonatánról való gondoskodás jelenti a park dolgozóinak a legnagyobb problémát, ezért az Európai Fajmegmentési Program segítségét kérték. Gajdos László elmondta: az elefántborjak általában ötéves korukig maradnak az anyjuk mellett, ezért különösen trauma az állat számára anyja elvesztése. Az igazgató tájékoztatása szerint eddig két német állatkert jelezte segítségét, így kedvező esetben akár már néhány héten belül társakat találhatnak az árván maradt Jonatánnak.

A gondozóink a kicsivel vannak egyfolytában, ennek ellenére egyfolytában keresi és sír az anyja után – fűzte hozzá Gajdos László, aki szerint maguk a dolgozók is le vannak sújtva a hirtelen tragédiától. Yokihoz egyébként szeptemberben érkezett volna egy hím elefánt Spanyolországból, így az állatpark egy új elefántbébi születésére is joggal számíthatott.