Kamaszkora óta gyűlöli a romákat Cs. István

2009.08.24. 14:28
Bár ismerősei tudták, hogy cigányokat ver, azt nem gondolták volna Cs. Istvánról, hogy egyszer gyilkosságsorozat részese lesz. A Koszovót is megjárt egykori hivatásos katona egy őt gyerekkora óta ismerő földije szerint kamaszkora óta "rendkívüli módon gyűlöli a romákat".

Szkínhed volt, egy motoros csapat tagja a romák elleni gyilkosságsorozat egyik gyanúsítottja, a Debrecen melletti Bocskakertben lakó Cs. István. Egy őt gyerekkorától ismerő helybéli szerint társaival "nem egyszer" cigányokat is megvertek. Azt azonban a településen nem feltételezték, hogy egy romák elleni gyilkosságsorozat részese lenne. A most 28 éves férfiról kamaszkora óta nyilvánvaló, hogy gyűlöli a romákat.

Pedig voltak erre utaló jelek. Bár Cs. "szenvedélyes motoros", a közelmúltban árulni kezdte motorját. Egyes információk szerint a romák elleni támadássorozat elkövetői motorral derítették fel a terepet a támadások előtt.

Cs. István rokonai nem kívántak nyilatkozni.

A falubeliek úgy tudják, hogy Cs. sógora, akivel szoros a kapcsolata, a hajdúhadházi rendőrkapitányságon szolgál. Kozma János, Hajduhadház rendőrkapitánya nem kívánta megerősíteni, az ügyről semmilyen formában nem kívánt nyilatkozni.

Cs. a feltételezések szerint a romákra támadó banda fegyverszakértője volt. Korábban a debreceni Bocskai István Lövészdandárnál teljesített szerződéses katonai szolgálatot. A magát megnevezni nem kívánó ismerőse szerint Koszovóban tisztesként szolgált, az egyik gépesített lövészzászlóalj gépkocsivezetője volt. Azt egyelőre nem tudni, hogy a férfi önként szerelt le vagy esetleg elküldték a honvédségtől.

Cs. Istvánt péntekre virradóra fogták el a rendőrök, vasárnap rendelte el a bíróság az előzetes letartóztatását. Három társával együtt a romák elleni támadássorozat elkövetésével gyanúsítják.