Hullanak a Ciudad Juárez-iek

2009.08.27. 07:04 Módosítva: 2009.08.27. 07:43
Tizenhárom emberrel végeztek hét támadás során ismeretlen fegyveresek 24 óra leforgása alatt az észak-mexikói Ciudad Juárezben.

A legtöbb áldozattal egy éjszakai tűzpárbaj járt, amelyben öt 16 és 20 év közötti fiú vesztette életét, de volt több olyan áldozat is, akit autójában végeztek ki. A rendőrök szerint mindegyik gyilkosság összefüggésbe hozható a városban burjánzó szervezett bűnözéssel, de egyelőre a nyomozók nem adtak tájékoztatást arról, hogy mi volt a gyilkosok vélhető indítéka.

Az 1,4 millió lakosú Ciudad Juárezben az idén több mint 800 embert öltek meg. A város melegágya a kábítószer-kereskedelemmel, a szerencsejátékokkal és az Egyesült Államokba irányuló embercsempészettel kapcsolatos bűnözésnek, és az egymással rivális bandák gyakran kegyetlen harcot folytatnak a busásan jövedelmező illegális tevékenységi lehetőségek megszerzéséért.

A közép-amerikai országban zajló drogcsempészet miatti erőszakos cselekményekben 2006 decembere óta összesen 11 ezer ember vesztette életét Mexikóban.

A mexikóvárosi polgári tanács a közbiztonságért elnevezésű szervezet szerdán nyilvánosságra hozott számításai szerint Ciudad Juárez a Föld legveszélyesebb városa: tavaly 100 ezer lakosra 130 gyilkosság jutott. A mexikói várost a venezuelai Caracas (96 gyilkosság 100 ezer lakosra) és az egyesült államokbeli New Orleans (95) követi. A negyedik helyen az ugyancsak észak-mexikói Tijuana áll (73).

A mexikóvárosi polgári szervezet a tízedik helyre sorolta Bagdadot 100 ezer lakosra jutó negyven erőszakos cselekményekben meghalt áldozattal, pedig az iraki fővárosban gyakorlatilag még háborús állapotok uralkodnak.