Ismét van áram a Zala Megyei Kórházban

2009.09.03. 09:48
Csütörtök reggeltől ismét teljes körűen működik Zalaegerszegen a megyei kórház, ahol szerdán csaknem 10 órás áramkimaradás volt.

Szerda estére sikerült újjal pótolni a Zala Megyei Kórház kiégett főkapcsolóját, így ismét van mindenütt áram az intézményben, közölte csütörtökön Csidei Irén, az intézmény főigazgatója. A kórház vezetői csütörtök reggel minden egyes osztályt végigjártak, ellenőrizték a berendezéseket. Kora délelőttig nem tapasztaltakat gondokat.

Újból működik az informatikai rendszer és tesztelik a diagnosztikai berendezéseket is, hogy a CT-t és az MR-t újból rá tudják kapcsolni. Zavartalanul folynak a műtétek, nincs leállás a betegellátásban.

Vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy mi okozta az áramellátás hibáját a nem egészen kétéves villamos rendszerben. A főigazgató még egyeztet a szolgálatirányítóval, hogy a mentőknek pontosan hány beteget kellett más kórházakba továbbszállítaniuk a műszaki hiba miatt.

A Zala Megyei Kórházban szerdán 10 órakor észlelték a műszaki hibát, hogy kiégett a főkapcsoló. Törölték a műtéteket, a rendelőintézetben szünetelt a betegellátás, nem működtek a számítógépek. A tartalék generátorokat pedig csak másfél-két órás munka után sikerült bekapcsolni a rendszerbe, hogy az intézmény legfontosabb részein biztosítani tudják az áramszolgáltatást.

Az áramkimaradás miatt két sebészeti műtétre váró beteget és egy gerincsérültet Szombathelyre, illetve Nagykanizsára szállítottak, egy műtétet és két komolyabb - egy endoszkópos és egy katéteres - vizsgálatot kellett félbeszakítani.

Egy urológiai műtétet kénytelenek voltak abbahagyni, majd a generátor üzembeállítása után folytatták a beavatkozást. A kritikus órákban egyetlen gyermek volt lélegeztetőgépre kapcsolva, az ő estében is megoldották a lélegeztetést.