K. Istvánnak nem volt köze a tóraégetéshez

2009.09.04. 13:17
Bár a rendőrség úgy tudta, hogy a romák elleni támadások gyanúsítottjának neve is felmerült a debreceni zsinagóga elleni 1995-ös támadás ügyében, K. István neve nem bukkan fel az eset ügyészségi irataiban.

Nem szerepel a debreceni zsinagóga elleni 1995-ös támadásról szóló ügyészségi iratokban K. István neve. A romák elleni támadássorozat egyik elkövetőjeként meggyanúsított K. sajtóhírek szerint a tóraégetés ügyében is gyanúsított volt, bár sajtóhírek szerint később ejtették a gyanúsítást.

Simon Ernő hajdú-bihari főügyész szerint viszont "a tóraégetéssel kapcsolatban K. István neve nem merült fel". Az ügyész az MTI kérésére nézte át az ügy iratait, mivel a hírügynökség korábban rendőrségi forrásokból úgy értesült, hogy K. is gyanúsított volt az ügyben, de bizonyítékok hiányában még a bírósági tárgyalás előtt megszüntették ellene az eljárást.

Ezt a K. baráti köréből származó értesülések is megerősítették. Ismerősei szerint az akkor 19 éves szkinhed nagyon megijedt, hogy börtönbe csukhatják.

A tóraégetők közül ketten kaptak börtönbüntetést. A társaság a Keleti Arcvonal Bajtársi Szövetséghez tartozott, amit 1995-ben az FKGP debreceni székházába jegyeztek be. Érdekes véletlen, hogy a szövetség szkinhed tagjai többnyire a Debrecen melletti Bocskaikertben tartották szabadidős összejöveteleiket, ahol a romagyilkosságok másik gyanúsítottja, Cs. István is lakott, de ekkoriban még semmilyen kapcsolat nem volt a romák elleni támadások elkövetői között.