Új influenza söpört végig egy csepeli iskolában

2009.09.04. 18:55 Módosítva: 2009.09.04. 23:30
Az új influenzavírus jelenlétét igazolták a vizsgálatok a csepeli Adu-iskolában megbetegedett gyerekek egy részénél. Nem csak diákok, tanárok is megbetegedtek.

Az önkormányzat pénteken délután értesült a megbetegedésekről. Az Adu Oktatási Központban először 10-15-en jelentkeztek a pedagógusoknál és az iskola vezetőinél, akik azonnal értesítették a kerületi ÁNTSZ-t.

A keddi tanényitón egy beteg diák kezdhette el terjeszetni a H1N1 vírust a Táncsics Mihály utcai, csepeli iskolában, a kórt pár nap alatt a tanulók ötöde elkapta, és tanárok is megfertőzödtek - értesült a lapunk az ÁNTSZ-től. Úgy tudjuk, hogy a betegség villámgyors terjedése meglepte a szakembereket is.

Az iskolába pénteken az 500 tanulónak csak a harmada ment be. Csütörtökön már sokan betegek voltak, a diákok között óráról órára növekedett a lázas betegek száma, péntekre már több mint 110-en voltak lázasak. Más tünetet nem észleltek náluk. A diákokat hazaküldték az iskolából.

Az ÁNTSZ péntek késő esti tájékoztatása szerint a betegektől vett és a laboratóriumba küldött hét mintából négy bizonyult pozitívnak, és nem csak diákoknál, hanem tanároknál is igazolták a vírust. A szolgálat   felhívja a figyelmet, hogy akinél fellépnek az influenza tünetei - a láz, végtagfájdalom, fejfájás, levertség, orrfolyás, tüsszögés, köhögés -, elsőként alkalmazza az influenza tüneti kezelését, vagyis a lázcsillapítást, bőséges folyadékfogyasztást, és kerülje a közösséget.

Kapnak-e oltást a pedagógusok?

Székely Tamás egészségügyi miniszter augusztus 10-n körülbelül félmillióra becsülte azok számát, akiket az ország működőképességének megőrzéséért mindenképpen be kell oltani. Ide az egészségügyi és többek közt a közlekedési dolgozók tartoznak, a pedagógusok beoltását akkor nem tervezték.

Augusztus 31-én kelt levelében Székely októberre ígéri az oltást, illetve kéri az iskolákat, hogy szervezzék meg a diákok higiéniás oktatását, beleértve a "kézmosás technikájának ismertetését".

A csepel.info-t arról tájékoztatták szülők, hogy egy diáklány lehetett az első beteg, akinek a szülei a közelmúltban érkeztek haza az USA-ból.

Csepelen az önkormányzati fenntartású iskolákban nem tapasztaltak hasonló panaszokat a gyerekeknél. Az Adunál is "csak" a Táncsics Mihály utcai intézményt érintette a lázas betegség. Az Adu Oktatási Központban pénteken az egész épületben az ajtóktól a számítógépek billentyűzetéig mindent lefertőtlenítettek.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) péntek este azt közölte, hogy Hiller István tárcavezető rendszeres tájékoztatást kér az Oktatási Hivatal elnökén keresztül a gyermekek állapotáról.

Az ÁNTSZ-től kapott tájékoztatás szerint hétfőn kinyit az iskola, sőt a gyógyult betegeket is várják.

A H1N1 Magyarországon

Magyarországon eddig 153 esetben igazolták a H1N1 vírus jelenlétét, 32 beteget ápoltak kórházban, egy beteg meghalt. Május végén mutatták ki először a laboratóriumi vizsgálatok egy férfinél az új influenzavírust, mégpedig egy brazil állampolgárnál. A brazil férfi Egerben lett rosszul, és a levett mintában a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták a H1N1 vírust. Június közepén jelentette be az országos tiszti főorvos, hogy meghalt egy 41 éves magyar férfi az új influenzavírus okozta megbetegedésben, aki feltehetően külföldön fertőződött meg. Falus Ferenc akkori közlése szerint a férfi hirtelen kialakuló tüdőgyulladásban hunyt el, a boncoláskor azonosították szervezetében az új típusú vírust. A férfi korábban nem járt orvosnál, és szív-, illetve tüdőbetegsége súlyosbította az influenza  lefolyását. (MTI)