Nem súlyos a csepeli kór

2009.09.05. 14:09 Módosítva: 2009.09.05. 14:09
Egy gyereket sem kellett kórházba szállítani a csepeli ADU Oktatási Központban új influenzával megfertőződöttek közül. Az ÁNTSZ szerint iskolaszünetre sincs szükség. Az iskola igazgatója vasárnapig kivár a döntéssel.

Egy gyereket sem kell kórházban ápolni azok közül, akik a héten lázasodtak be egy csepeli iskolában és igazoltan az új influenza H1N1 vírusa fertőzte meg őket, jelentette az országos tisztifőorvos. Falus Ferenc szerint az iskolát nem kell bezárni, mert a megbetegedések a gyerekeknél és tanáraiknál enyhe, közepes lefolyású.

Sepsi Zsigmond, az intézmény igazgatója ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy csak vasárnap döntenek arról, hétfőn folytatják-e a tanítást. Most információkat gyűjtenek a beteg gyerekek állapotától, és ennek függvényében döntenek.

Az iskolában a keddi tanévnyitó után két nappal jelentkezett a tömeges megbetegedés, 110 diák lett lázas. Az iskolába összesen 900.an járnak, ebből 500 tanul a központi épületben, ahol a megbetegedések is történtek.

A betegséget az iskola egyik, a nyáron az Egyesült Államokban járt diákja terjeszthette el és adhatta át 3-4 társának még a tanévnyitó előtt. A tanévnyitón aztán továbbterjedt a kór, csütörtökön két osztályból is többen (az egyikből 13-an, a másikból 25-en) megbetegedtek, pénteken pedig már csupán a diákok egyharmada vett részt az órákon. A tanárok csütörtökön és pénteken hazaküldték a gyerekeket az iskolából.

Az ÁNTSZ szakemberei pénteken fertőtlenítették az épületet. Az Országos Epidemiológiai Központ laboratóriuma péntek este igazolta, hogy a csepeli iskolában történt több, mint 110 megbetegedést az A(H1N1) vírus okozhatta, mivel a beküldött 7 mintából 4-nél igazolódott az új vírus jelenléte.