Ingyenjeggyel próbálták elsimítani a libegőbalesetet

2009.09.06. 08:04
Pár tízezer forintos büntetéssel egy teherautó-sofőr viheti el a balhét a múlt hétvégén történt sátoraljaújhelyi libegőbaleset ügyében. A Zempléni Kalandparkban veszélyes építési terület fölött haladnak el a látogatók.

Baleset történt augusztus 29-én, szombaton a sátoraljaújhelyi libegőn: mint arról az Index is hírt adott, egy teherautó daruja beleakadt a szerkezet egyik ülésébe és letépte azt a benne ülő két emberrel együtt. A daru a lábtartóba akadt bele, a felül csuklóval rögzített fémdarabot leszakította. A székben egy apa és nyolcéves lánya ült, tehetetlenül zuhantak le a négyméteres magasságban haladó libegőről, balesetüket hasonló tehetetlenséggel nézték végig a mögöttük ülő hozzátartozóik.

A kerítés két oldalára zuhantak

"Családostul voltunk kirándulni, tízen ültünk fel a libegőre. Félúton jártunk, amikor a baj történt. Láttam hogy lassan jön alánk a teherautó, és észrevettem, hogy nem fog elférni. Kiabáltunk, hogy állítsák le a libegőt, de már késő volt. Körülbelül fél kettőkor akadt bele a teherautó daruja a lábtartóba. Megbillentünk, majd mintha katapultból lőttek volna ki, kizuhantunk az ülésből" - idézte vissza a történteket Kocsis Zsolt.

A leszakított lábtartó

"Ráestem a teherautó platójára, a billenőajtó szélére, ahonnan átfordulva a földön kötöttem ki. A lányom a keresztben lévő kerítés túloldalára zuhant, azonnal ugrottam, hogy mi van vele. Mozdulatlanul feküdt. A libegő még ekkor is ment, a többi utas kiabálására állították meg végül." Szerencsére a kislánynak a sokkon kívül nem esett komolyabb baja, a körülbelül negyedóra alatt kiérkező mentő a biztonság kedvéért mindkettejüket kórházba vitte kivizsgálásra. "Örülünk, hogy ennyivel megúsztuk, és reméljük, hogy a kislányom lelkiekben sem szenvedte meg nagyon a balesetet."

Nyolc napon túl gyógyul

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság nyolc napon belül gyógyuló sérülést okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indított eljárást a sofőr ellen, aki elismerte felelősségét. Péntekre azonban kiderült, hogy az apa esetében nyolc napon túl gyógyuló sérülésről van szó, a jobb combján lévő nagy területű, fájdalmas zúzódások beödémásodtak. Kocsis Zsoltot egyébként tanúként hallgatták meg a Sátoraljaújhelyi kapitányság bűnügyi osztályán még a baleset estéjén.

A baleset után leszerelt ülés

A Kocsis Zsoltot kihallgató rendőr szerint körülbelül húszezer forint büntetésre számíthat a figyelmetlen teherautó-vezető. Hogy ez miképp módosulhat a sérülés súlyosbodása miatt, az a gyorsított bírósági eljárás során majd kiderül.

Nem először akadt munkagép a libegőbe

A történetben azonban nem is a sofőr közvetlen felelőssége a legérdekesebb, hanem az, hogy a balesethez vezető közvetett okokat hogyan próbálják elkendőzni.

Középen a balesetet okozó teherautó, balra hátul a mentő

A sátoraljaújhelyi libegő az ország leghosszabb ilyen közlekedési eszköze, és része az utóbbi időben uniós forrásokból fejlesztett Zempléni Kalandparknak. A kalandparkot, azaz a libegőt, a téli-nyári bobpályát, a sífelvonókat, sportpályákat a városi önkormányzat cége, a Városellátó Szervezet üzemelteti, a területen, azaz a libegő útvonalának környékén a Magas-hegyi Sportcentrum átépítése miatt zajlanak munkák. Kocsis Zsolt elmondta, hogy a baleset után a kiérkező rendőrnek az építés egyik illetékese azt mondta, hogy közúti balesetként kellene a jegyzőkönyvben szerepeltetni, hogy mi történt. Kocsis - aki maga is építési vállakozó - úgy véli, ezzel is szeretnék elkerülni, hogy a kisebb-nagyobb szabálytalanságokra fény derüljön. "Nincsenek védőkerítések, korlátok a területen, a munkások szemmel láthatóan nem tartják be a munkavédelmi előírásokat, a libegő az építési terület felett halad, munkagépek jönnek-mennek veszélyes közelségben a székekhez. Korábban kétszer is volt rá példa, hogy egy teherautó beleakadt a libegő ülésébe, szerencsére akkor nem ült bennük senki, ezt maga a libegő üzemeltetője mondta."

Az apa sérülése

Egy másik furcsa momentumról Kocsis Zsolt unokahúga beszélt az Indexnek: "a libegő egyik dolgozója felkiabált nekünk, hogy hányan vagyunk. Nem értettük, hogy mit akar, de mondtuk, hogy tízen. Erre azt mondta, hogy fájdalomdíjul fogadjunk el tíz ingyenjegyet a bobpályára. Az egésznek olyan szaga volt, mintha ezzel akarnák eltussolni az ügyet." Miután negyven percnyi levegőben lógás után végre leszállhattak a libegőről, szerettek volna beszélni az üzemeltetővel, de mivel ő szabadságon volt, csak délután érkezett vissza, és csak ekkor tudtak panaszkönyvi bejegyzést is tenni a történtekről.

Szerettünk volna többet megtudni a baleset körülményeiről, az építkezés helyzetéről, de a libegő honlapján megadott számot hívva azt közölték, hogy ők nem nyilatkoznak senkinek, az önkormányzat, sőt maga a polgármester az illetékes, őt kérdezzük. Pénteken már senkit nem sikerült elérni a sátoraljaújhelyi hivatalban, egyik telefont sem vették fel, sem a polgármesteri, sem az alpolgármesteri, sem a jegyzői hivatalban.

Kocsisék az őket ért trauma ellenére nem akarnak kártérítési pert indítani a történtek miatt, elsősorban a várhatóan elhúzódó polgári peres eljárás kellemetlenségeitől szeretnék megkímélni a nyolcéves kislányt. Sokkal inkább azt szeretnék, ha mással nem fordulna elő ilyen ijesztő, és akár tragikusan végződő baleset.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport