8 évet is kaphatnak a melegfelvonulásos pólót viselő nő támadói

2009.09.07. 16:04 Módosítva: 2009.09.07. 16:16
Új nyomozás indult a melegfelvonulás után megvert nő ügyében: a csoportos garázdaság mellett "közösség tagja elleni erőszak" miatt is vizsgálódnak a rendőrök. A két bűncselekmény büntetési tételei között a különbség 5 év is lehet.

Eredetileg csoportos garázdaság miatt indított eljárást a rendőrség annak a nőnek az ügyében, akit megvertek a szombat délutáni meleg méltóság menete után az Astoriánál. A nő a hírek szerint a melegfelvonulás pólóját viselte, amikor a felvonulás után odament hozzá több ember, megütötték, illetve megrugdosták. A nő könnyebben sérült meg.

Az ügyben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet fordult az Országos Rendőrfőkapitányhoz. A TASZ hétfői közleménye szerint a nő megtámadása jóval súlyosabb bűncselekmény, mint csoportos garázdaság, hiszen azért támadták rá, mert a Budapest Pride résztvevőjeként azonosították, a ruhája alapján. Ezzel a szervezet szerint "közösség tagja elleni erőszak"-ot követtek el.

A Büntető törvénykönyvet egyebek mellett a tavalyi Meleg Méltóság Menetét ért támadás miatt is módosították. 2009. február 1. óta már nem kizárólag a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport tagjait védi kiemelten a jog.

A módosítás indoklása szerint a társadalomban más, a korábbi törvény szerintieknél jobban fenyegetett csoportok is vannak. Tagjaikkal szembeni "diszkriminatív és erőszakos megnyilvánulásokat hasonlóan szigorú büntetéssel kell fenyegetni". Ezért a közösség tagja elleni erőszakot valósítja meg az, aki mást azért bántalmaz, mert akár a meleg közösség tagjának, akár egy tüntetés résztvevőjének véli. Ezért öt év börtön is járhat, de ha ugyanezt csoportosan követik el, akkor 2-8 év is lehet a büntetés - írja a TASZ. A csoportos garázdaságért egyébként csak 3 évet lehet kapni.

Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökség kérdésére elmondta, hogy az ügyben azért indult csoportos garázdaság miatt nyomozás, mert nem volt tisztázott minden körülmény. Hétfőn azonban új nyomozást is indítottak, azt már közösség tagja elleni erőszak miatt.