Pukanic-gyilkosság: Joca Amsterdam tagad

2009.09.08. 06:46
A Nacional című horvát lap tulajdonosa, Ivo Pukanic elleni merénylettel összefüggésben Szerbiában őrizetbe vett balkáni maffiavezér cáfolja, hogy köze lenne a gyilkossághoz.

Sreten Jocicot, alvilági nevén Joca Amsterdamként ismert férfit hétfőn hallgatta ki egy horvátországi ügyész nemzetközi jogsegély keretében egy belgrádi börtönben.

A belgrádi média szerint a kihallgatás után Jocic ügyvédje, Milan Delibasic közölte, védencének lehetősége nyílt arra, hogy meggyőzze a horvát ügyészt arról: semmi köze a gyilkossághoz. Delibasic szerint ezzel az ügyész is tisztában van, hiszen védencét tanúként, és nem gyanúsítottként hallgatta ki.

Ivo Pukanicot, illetve Niko Franjicot, a Nacionalt kiadó cég marketingigazgatóját tavaly október 23-án gyilkolták meg Zágráb belvárosában. Egy motorkerékpárra szerelt pokolgép robbant fel gépkocsijuk mellett.

Par2229987

A nyugati sajtóban maffiafőnökként, balkáni drogbáróként emlegetett Jocicot április végén vették őrizetbe Belgrádban azzal a gyanúval, hogy ő szervezte, illetve rendelte meg a Pukanic-gyilkosságot.

A horvát ügyész Belgrádban ki akarta hallgatni hétfőn a merénylet állítólagos "kivitelezőjét", Zaljko Milanovicot is, de a gyanúsított nem mondott semmit.

A Pukanic-gyilkossággal összefüggésben további négy személy ellen folyik eljárás Horvátországban.