Vizsgálat indult a libegőbaleset miatt

2009.09.09. 08:57 Módosítva: 2009.09.09. 08:57
A sátoraljaújhelyi önkormányzat szerint a libegőnél épülő Zempléni Kalandpark kivitelezője megszegte az üzembiztonsági előírásokat.

Belső vizsgálatot rendelt el Tóth András, a sátoraljaújhelyi Városellátó Szervezet igazgatója az augusztus 29-én történt libegőbaleset körülményeinek tisztázására. Mint arról az Index részletesen beszámolt, a sátoraljaújhelyi libegő egyik ülésébe beleakadt egy ott áthaladó teherautó daruja, letépte a lábtartót, az ülésben ülő két embert szinte katapultként kilőtte. A balesetben egy férfi nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, vele utazó lányának csodával határos módon nem esett baja.

A leszakított lábtartó

A tíz éve üzemelő libegő (és a mellette lévő, újonnan épített nyári bobopálya) mentén a Zempléni Kalandpark építése zajlik. A balesetet a feltehetőleg az okozta, hogy a teherautó sofőrje nem vette figyelembe a tiltást, ami szerint a libegő nyomvonalán, a mozgó ülések alatt nem közlekedhetnek munkagépek.

Tilos a nyomvonal alatt szállítani

A Városellátó Szervezet, mint a Magas-hegyi Libegő üzemeltetője az Index vasárnapi cikke után közleményt adott ki, amiben Tóth András igazgató leszögezte, hogy a sátoraljaújhelyi önkormányzat, mint megrendelő, minden üzembiztonsági elvárást és utasítást közölt a kivitelezővel, az Épszer Zrt-vel, így azt is, hogy "tilos a libegő biztonsági űrszelvényében az üzemelésekor a nyomvonal alatt anyagot szállítani, valamint üzemidőn kívül ilyen tevékenységet csak a kivitelező részéről az építésvezető által ellenőrzötten lehet végezni".

A közlemény szerint a balesethez emberi mulasztás vezetett, a libegőn utazók biztonságát szolgáló tiltó szabályokat az Épszer Zrt. és alvállalkozója figyelmen kívül hagyta: "a kivitelező által alkalmazott alvállalkozó üzemidő alatt a nyomvonal alatti úton közlekedett, ott tilos helyen kívánt parkolni, a kivitelező felelős építésvezetője pedig nem tartózkodott a helyszínen".

Középen a balesetet okozó teherautó, balra hátul a mentő

"Sajnálatunkat fejezzük ki a balesetet szenvedőknek, és értetlenül állunk az események előtt, hiszen a Libegő közel 10 éves működése alatt ehhez hasonló baleset nem következett be" - zárul a közlemény.

Kártérítést követel az önkormányzat

Tóth András az Index érdeklődésére telefonon azt a tájékoztatást adta, hogy a baleset miatt teljes körű vizsgálatot rendelt el az építkezés körülményeinek felülvizsgálatára, a balesethez vezető okok feltárására. Mint mondta, folyamatosan egyeztetnek a kivitelezővel a balesetmentes építkezés, a munkavédelmi előírások betartása érdekében.

"Mivel itt működő libegő és bobpálya van, oszlopokkal, kábelekkel, vezetékekkel, rendkívüli odafigyelést igényelnek a munkák. A művezetőnek tudnia kell és kellett, hogy milyen különleges környezetben dolgoznak az emberei. Az önkormányzat és az építtető közötti megállapodás szerint eleve korlátozottan folyhat csak a munkavégzés a libegő üzemideje alatt a nyomvonal alatt."

Az önkormányzat a baleset miatt kártérítést követel majd az Épszer Zrt-től, tudtuk meg Tóth Andrástól. "Egyértelműen károkozás történt, a baleset meglehetősen rossz fényben tünteti fel a magas-hegyi libegőt, ezért nem tudunk eltekinteni a megfelelő intézkedések megtételétől: követeléssel élünk majd az Épszer Zrt-vel szemben" - mondta a Városellátó Szervezet igazgatója.

A Tóth András által elrendelt vizsgálat várhatóan a jövő héten fejeződik be, eredményéről akkorra igért tájékoztatást az igazgató, aki ismételten sajnálatát fejezte ki a történtek miatt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport