Túl korán született a koraszülött

2009.09.11. 12:54 Módosítva: 2009.10.01. 10:27
Szakmai szervezetek útmutatásaira hivatkozva hagytak meghalni az orvosok egy 21 hetesen és öt naposan született brit kisfiút. A koraszülött gyerek két órát élt, anyja az irányelvek felülvizsgálatáért küzd.

Az orvosok két nap miatt meg sem próbálták megmenteni koraszülött gyermekét, mondta egy brit nő a Daily Mailnek. Sarah Capewell 2008 októberében könyörgött az orvosoknak, hogy segítsenek a 21 hetesen és öt naposan született Jaydenen, azonban állítása szerint nem foglalkoztak a kérésével, miközben az országban a koraszülöttekre vonatkozó irányelvekre hivatkoztak. A nő most az orvosi irányelvek felülvizsgálatááért küzd, amelyben számos együttérző asszony mellett a kormányon lévő Munkáspárt egyik képviselője, Tony Wright is támogatja.

Az orvostudomány és a biológiai ismeretek fejlődésével felmerülő etikai kérdéseket vizsgáló Nuffield Council on Bioethics útmutatásai szerint a túlságosan korán, vagyis biztosan a 22 hetes kor előtt világra jövő koraszülöttek esetében az orvosi beavatkozás nem szolgálja a gyerek érdekeit. A 2006-ban felvázolt irányelveket 2008-ban a British Association of Perinatal Medicine is támogatta.

A 23 éves Capewell azt mondta, hogy Jayden nevű fia születése után még két órán keresztül életben volt. Az anya állítása szerint a gyerek segítség nélkül lélegzett, erős szívdobogása volt, és a lábait is mozgatta. Ezt a Daily Mail szerint a szülésznő is megerősítette.Capewell állítása szerint azt mondták neki, hogy megvizsgálták volna a fiát, ha két nappal később születik.

A norfolki James Paget Kórház részéről nem kommentálták az esetet, csak annyit közöltek, hogy nem ők a felelősek a koraszülöttekre vonatkozó irányelvekért.

Capewell a Daily Mailnek egy amerikai esetet említett, amikor egy 21 hetesen és hat naposan született kislány 2006-ban életben maradt, és 2009 októberében már a harmadik születésnapját ünnepelheti. A Daily Mail szerint ő a legfiatalabb koraszülött a világon, aki életben maradt.

A Telegraphban publikált tanulmány szerint a 23 hetes korban születő gyerekek túlélési esélye 16 százalék, míg egy héttel később már 47 százalék. A 22 hetes korra vonatkozóan nem közöltek adatokat.

Magyarországon mindenképpen megvizsgálják

A II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika intenzív koraszülött részlegén dolgozó Dr. Nobilis András neonatológus gyermekgyógyász az Indexnek azt mondta, hogy a WHO ajánlása szerint a 22. betöltött terhességi hét után van esélye a gyereknek az életben maradásra. Ezt az időpontot komoly szakmai indokok támasztják alá, mivel ezen a ponton lesz alkalmas a tüdő a gázcserére, tette hozzá.

Ennek ellenére, amennyiben életjelenségeket észlelnek az újszülöttnél, akkor a születési héttől függetlenül megvizsgálják, de a túl korán születők többségét így sem tudják megmenteni. 22 hetes koraszülött már az ország több kórházában életben maradt.

A 32. hét előtt születő gyerekeket koraszülötteknek, a 26. hét előtt és 1 kilógramm alatt születőket pedig extrém koraszülötteknek nevezik. A 24 hetes kor előtt születő gyerekek közül csak minden harmadik marad életben, míg a még korábban világra jövők közül sokan valamilyen maradandó sérülést szenvednek.

Dr. Nobilis elmondása szerint Magyarországon évente hatezer koraszülött kerül a koraszülött intenzív osztályokra, amelyből 21 van az országban. Összességében a koraszülöttek száma ennél nagyobb, az évi 97 ezer újszülött 8,6 százalékát teszik ki.