Kidobtak egy jedit egy brit Tescóból

2009.09.18. 17:45 Módosítva: 2009.09.18. 17:45
Vallási diszkrimináció vádja érte a brit Tesco kiskereskedelmi hálózatot, miután a cég egyik walesi áruházából - csuklyaviselésre hivatkozva - kitiltottak egy magas rangú jedi lovagot.

A Csillagok háborúja című filmeposzból eredő jedi "vallás" követői nyilvános helyeken általában kapucnis köpönyeget vagy pulóvert viselnek. Nagy-Britannia első Jedi egyházának vezetőjében azonban az észak-walesi Bangor város Tesco áruházának biztonsági őrei nem a Sötét oldal ellen küzdő lovagot látták, hanem azt hitték, hogy egy csuklyás huligán tévedt a boltba, és - miután felszólításra sem volt hajlandó levenni kapucniját - kitessékelték az ajtón.

tesco450

A 23 éves Daniel Jones - jedi nevén Morda Hehol - a The Sun pénteki beszámolója szerint hiába magyarázta, hogy vallási előírásnak tesz eleget, amikor magán tartja pulóvere csuklyáját. Morda a legnagyobb brit bulvárlapnak kijelentette: az általa tavaly alapított brit Jedi egyház minden hívének a Tesco bojkottját fogja javasolni, ha hasonló incidens még egyszer előfordul. - Akkor aztán érezni fogják az Erőt - jósolta.

Nagy-Britanniában külön fogalom a "hoodie", vagyis a kapucnis pulóvert viselő utcai bajkeverő - hood angolul: kapucni, csuklya -, és az áruházakban általában nem szeretik, ha egy ilyen szerzet betéved. Sok boltban tiltják is a kapucnik viseletét a vásárlóknak.

A The Sun által ismertetett esetre reagálva a Tesco szóvivője is kijelentette: a cég azt kéri az áruházaiba betérő Jedi lovagoktól, hogy vásárlás közben ne viseljék kapucnijukat.