Szabolcsban terítették a hamis pénzt

2009.09.23. 17:13 Módosítva: 2009.09.23. 17:13
Egy háromfős pénzhamisító bandát lepleztek le a mátészalkai és budapesti rendőrök a hét elején. Összesen 9 millió forint értékű pénzt állítottak elő fénymásolókkal. A bűnözők már hónapok óta dolgoztak: a nagycímletű másolatokat kisebb vidéki települések boltjaiban költötték el. Azt még nem tudni, hogy mennyi hamis pénz kerülhetett forgalomba.

Január óta több mint 1,2 millió forint értékű hamis pénz bukkant fel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol összesen 147 alkalommal fizettek hamisított bankjegyekkel - mondta Szepesi István megyei rendőrfőkapitány. A rendőrség titkos módszereket is bevetve állapította meg, hogy a hamis bankók egy budapesti műhelyben készültek.

penz1

Hétfőn egy fővárosi nagyáruház parkolójában fogták el az első gyanúsítottat, egy 34 éves örkényi férfit, akinek az autójában 6,8 millió forintnyi hamis pénzt találtak. Ezután egy VIII. kerületi motelben tartóztattak le egy 45 éves férfit és 28 éves élettársát: ők egy szobában berendezett műhelyben gyártották a hamis pénzeket.

A rendőrök itt 1,1 milliónyi másolt pénzt, nyomtatókat és egyéb, a hamisításhoz szükséges eszközöket foglaltak le. Az akció kedden, Maglódon folytatódott, ahol egy bérelt garázsban újabb félkész hamis pénzeket és további nyomtatókra bukkantak.

Nehéz kiszúrni a hamisítványt

A megyei főkapitány arról is beszélt, hogy a banda közepesen jó minőségű hamisítványokat hozott forgalomba, de az átlagember megtévesztésére alkalmasak voltak. A hamis pénzeket a budapesti pár nagyüzemben állította elő, az örkényi férfi pedig a terjesztésben segédkezett.

A bűnözők önerőből tanulták meg a hamisítás folyamatát, ezért rengeteg selejtet is találtak a műhelyekben. A hamisítók törekedtek a legjobb minőség előállítására, ezért szinte valamennyi, a kereskedelmi forgalomban kapható fénymásoló-papírt kipróbálták, és a fémcsík eredeti hatását is igyekeztek megőrizni azzal, hogy a helyét csillogó anyaggal kenték be.

penz2

A banda elsősorban 5-10 és 20 ezres címleteket hamisított, de a rendőrök 4050 eurónyi hamis ötven- és százeurós bankjegyet is lefoglaltak. Nem kizárt, hogy a hamisítók az ország más megyéiben is vásároltak a pénzekből, így egyelőre nem tudni, pontosan mennyi kerülhetett forgalomba. A gyanúsítottak előzetes letartóztatását kezdeményezte a rendőrség, akár nyolc év börtönt is kaphatnak.