HPV-oltás után halt meg egy 14 éves brit lány

2009.09.28. 20:57 Módosítva: 2009.09.28. 21:33
Egy tizennégy éves iskolás lány meghalt, három társa pedig rosszul lett az Egyesült Királyságban, miután a nemzeti oltási program keretében humán papillóma vírus (HPV) elleni vakcinát adtak be nekik. Vizsgálják, van-e összefüggés az oltás és a haláleset között.

Coventry egyik iskolájában négy diák lett rosszul, miután megkapták a humán papillóma vírus (HPV) elleni vakcinát, közölte a Daily Mail. Egy 14 éves lány a kórházba szállítás után meghalt.

A diákok a Cervarix nevű, HPV elleni oltást annak a nemzeti egészségügyi programnak a keretében kapták, amely a méhnyakrák megelőzését szolgálja. A méhnyakrák kialakulásáért 70 százalékban a főként szexuális úton terjedő humán papilloma vírus a felelős.

Az oltóanyag a gyártási száma alapján az egészségügyi szolgálat (NHS) regionális intézetétől származott. A lány halálának pontos oka egyelőre nem ismert. Az NHS helyi illetékese azt mondta: a jelenlegi ismeretek szerint a haláleset és az oltás között nincs összefüggést, de ezt a boncolásnak kell majd tisztáznia.