Gyerekpornó a püspök számítógépén

2009.10.01. 08:35
Időre van szüksége a személyes megújuláshoz, ezzel indokolta lemondását a kanadai Új-Skócia püspöke. A valós indok: gyerekpornót találtak számítógépén. Pedig pont a püspök volt az, aki bocsánatot kért azoktól, akiket az utóbbi évtizedekben papok zaklattak szexuálisan.

Lemondott hivataláról a kanadai Új-Skócia katolikus püspöke. Az Egyesült Államokból hazatérő Raymond Lahey laptopját az ottawai repülőtér vámosai ellenőrizték még szeptember közepén. A vizsgálat gyorsan kiderítette, hogy a püspök merevlemeze számos gyermekpornó-felvételt tartalmazott, ezért a rendőrség őrizetbe vette, majd vádemelést kezdeményezett ellene gyermekpornó letöltése és birtoklása miatt.

A 69 éves Lahey lemondott posztjáról, ugyanakkor azzal indokolta távozását, hogy időre van szüksége a személyes megújulásához. A kanadai katolikus egyházat megrázta a hír, különösen, hogy a püspök volt az, aki megállapodott a papok által végrehajtott szexuális zaklatások áldozataival.

Az egyház összesen 13 millió kanadai dollárt fizetett annak a több mint egy tucatnyi embernek, akik azt állították, hogy az elmúlt évtizedekben szexuálisan zaklatták őket. Augusztusban bocsánatot is kért az áldozatoktól és családtagjaiktól, és kijelentette, reméli, hogy soha nem fordul elő többet ilyen elítélendő viselkedés az egyházmegyében.