no

Enyhítették a tankelkötő férfi büntetését

2009.10.02. 11:08 Módosítva: 2009.10.02. 12:00
Négy hónappal mérsékelték H. György felfüggesztett börtönbüntetését, és a jogosítványát is visszaadták. Az ítélet jogerős.

A Fővárosi Bíróság enyhítette annak a férfinak a büntetését, aki a 2006. október 23-i tüntetésen elindított és 60-80 méteren keresztül vezetett egy harckocsit Budapesten, a Deák térnél.

Januárban közúti veszélyeztetés és rongálás miatt 1 év 8 hónap, 4 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a férfit a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon, nem jogerősen. Az ügyész súlyosbításért, a védelem felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

Pénteken a Fővárosi Bíróság másodfokon a szabadságvesztést 1 év 4 hónapra, a felfüggesztés időtartamát pedig 2 évre mérsékelte, és mellőzte a járművezetéstől való eltiltást. Ez a döntés jogerős.

2006. október 23-án a rendőrség és a randalírozó tüntetők összecsapásai során néhányan behatoltak a Városháza parkban szabadtéri kiállításon bemutatott régi, T-34-es típusú harckocsiba, azt beindították, és a rendőrök sorfala felé indultak vele. A tank néhány lépéssel a rendőrök előtt állt meg.

A tankot vezető H. Györgyöt korábban csoportosan és felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsították, azt az eljárást azonban bizonyítottság hiányában megszüntette a Budapesti Nyomozó Ügyészség 2007 márciusában.