Véres lövöldözés a X. kerületben

2009.10.05. 08:21 Módosítva: 2009.10.05. 16:44
Valószínűleg elszámolási vita miatt lőttek fejbe két afgán férfit hajnalban Kőbányán, az egyik Harmat utcai házban. Az egyik férfi a helyszínen meghalt, a másikat életveszélyes állapotban kórházba szállították.

Lövöldözés történt hétfőn reggel Budapesten, a X. kerületben, a Kada és a Harmat utcák sarkán álló családi háznál. Papp Judit, a BRFK sajtóügyeletese közölte, a ház udvarán egy embert megöltek, egy másikat pedig életveszélyes állapotban vittek kórházba.

Az MTI korábbi információi szerint néhány órával később ő is meghalt. A BRFK kérdésünkre azt mondta, hogy a férfi életben van, megműtötték, életveszélyes sérülésekkel intenzív osztályon ápolják. Ezt erősítette meg a Baleseti Központ is, délutáni tájékoztatásuk szerint a férfit életveszélyes állapotban szállították be, majd megműtötték, de még nincs túl az életveszélyen.

A rendőrség központi ügyeletére negyed 8-kor érkezett a bejelentés a lövöldözésről. A családtagok akkor vették észre az udvaron fekvő két férfit, amikor lejöttek az emeletről. Mindketten afgánok.

A támadók valamikor a hajnali órákban hatoltak be a ház kertjébe, a belül nádfonattal borított kerítésen átmászva jutottak a házat takaró tuják mögé, ahol eddig tisztázatlan úton-módon lőtték le áldozataikat.

Képeink a helyszínről

A korábbi hírekkel ellentétben nem családi viszály, hanem elszámolási vita áll a lövöldözés hátterében. Mindkét áldozatot fejbe lőtték. A környékbeliek nem láttak és nem hallottak semmi különöset a kora reggeli órákban, az első dolog ami feltűnt nekik, az a jajveszékelés és később a rendőrök érkezése.


Kőbányai lövöldözés nagyobb térképen való megjelenítése

A Kada utcát és a Harmat utcát félig lezárták, a környéken akadozik a közlekedés, a BKV-buszok is beszorultak. A szerkesztőségünket tájékoztató szemtanú szerint az életveszélyes sérültet csak jóval a támadás után vitték el a mentők. "Amint ismerősöm az imént jelezte, negyedórája - tehát az elkövetés időpontja után majdnem egy órával! - az egyik sérült még ott üvöltött a fájdalomtól".

A rendőrök a délelőtt folyamán kihallgattak egy 20 fős afgán csoportot, valamint további tanúkat keresnek. A halálos áldozat holttestét délután két óra körül vitték el a helyszínről, ekkorra végeztek a halottszemlével az orvos szakértők. A helyszínelés várhatóan estig fog tartani.

A helyszínre két egység készenléti rendőr is érkezett, mert attól tartottak, hogy a holttest elszállításakor nagyobb balhé lesz, miután korábban több afgán férfi éles vitába keveredett velük és újságírókkal.

Információink szerint a házban több afgán család lakik. Mindannyian rendezett státuszúak, tíz éve legálisan érkeztek Magyarországra, kereskedelemmel foglalkoztak.

Egy afgán férfi munkatársunk kérdésére elmondta: úgy tudja, az áldozat, aki a helyszínen meghalt, öt gyermeket nevelt. Honfitársai szerint rendes, békés ember volt, korábban nem volt senkivel semmiféle konfliktusa. A szóbeszéd szerint most valamiféle pénzügyi elszámolási vita miatt ölték meg, állítólag kölcsönt adott valakiknek, akik aztán nem akarták visszafizetni a pénzt, inkább végeztek vele.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport