Az utasok vizeletén spórolna a japán légitársaság

2009.10.07. 09:53
Ha az utasok még a reptéren elmennének vécére, könnyebbek lehetnének a repülők, véli egy japán légitársaság. Számításaik szerint átlagosan 63 kilóval is könnyebbek lehetnének a gépek, amelyek így kevesebb üzemanyagot fogyasztatnának, azaz kevésbé károsítanák a környezetet.

A globális felmelegedés elleni küzdelem, az energiatakarékosság és a szénkibocsátás csökkentése jegyében új kezdeményezéssel állt elő az All Nipon Airlines (ANA) japán légitársaság. A következő hónapban légikísérőik arra fogják felszólítani az utasokat, hogy még a felszállás előtt, a reptéren menjenek el vécére, írja a Daily Mail.

Számításaik szerint egy átlagember húgyhólyagja 4,2 deciliteres, azaz 150 utas teli húgyhólyagja 63 kiló plusszsúlyt jelent. Amennyiben tehát az utasok még a reptéren ürítenek, kisebb lesz a gép felszállósúlya, csökken az üzemanyag-fogyasztása és károsanyag-kibocsátása is.

A japán légitársaság októberben teszteli az üríts a földön szabályt, és amennyiben kimutatható a spórolás, kiterjesztik a programot.

Arról egyelőre nincs hír, hogy szankcionálják-e a fedélzeti vizelést.